‘De Slimste Mens ter Wereld’: Wie is Gustaph en waar kan je hem van kennen?

Vanavond wordt de tweede week van De Slimste Mens ter Wereld afgetrapt. Daarin krijgen Alex Agnew en Elisabeth Lucie Baeten het gezelschap van zanger Gustaph. Hij werd eerder dit jaar zevende op het Eurovisiesongfestival, maar zal nu beter proberen doen in De Slimste Mens ter Wereld.

Het 21ste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld begint deze week aan z’n tweede week. Voorlopig was comedian Alex Agnew al in elke aflevering te zien en ook Elisabeth Lucie Baeten doet al voor de derde keer mee. Zij worden vanavond uitgedaagd door zanger Gustaph, die eerder dit jaar voor ons naar het Eurovisiesongfestival trok.

Eurovisiesongfestival

Eind vorig jaar leerden we Gustaph kennen als een van de deelnemers van Eurosong. Dat programma keerde na zeven jaar terug en gaf de Vlaamse kijker opnieuw inspraak bij de keuze voor onze inzending voor het Eurovisiesongfestival. Net als zes andere deelnemers stuurde Gustaph twee nummers in. Uiteindelijk werd daaruit Because of You gekozen, waarmee hij deelnam aan de finale in Paleis 12. Daarbij eindigde Gustaph op de derde plaats bij de jury en de tweede plaats bij het publiek. Maar omdat zij andere deelnemers op de eerste plaats zetten, was het Gustaph die onverwacht met de overwinning aan de haal ging. Hij haalde daarbij amper één punt meer dan The Starlings.

Gustaph mocht zo naar Liverpool, waar hij al snel wist uit te groeien tot een schaduwfavoriet. Zijn nummer was een ode aan zijn wie je bent, waarbij hij zijn queerness als sterkte gebruikte. En met succes want Gustaph eindigde uiteindelijk op de zevende plaats en werd zo de op één na beste Vlaamse inzending ooit.

Bekijk hier het optreden van Gustaph tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival:

Gustaph

Maar voor z’n deelname aan het Eurovisiesongfestival zat Gustaph natuurlijk ook niet stil. Zo nam hij eigenlijk al twee keer eerder deel aan de wedstrijd. In 2018 verzorgde hij de backing vocals voor Sennek en in 2021 ging hij mee met Hooverphonic. Bij die laatste inzending werkte hij ook als stemcoach voor Geike Arnaert. Tijdens zijn eerste twee passages op het Eurovisiesongfestival moest Gustaph vanuit de coulissen zingen, maar dit jaar trad hij dus zelf in de spotlights.

We kennen hem dan misschien wel vooral van het Eurovisiesongfestival, maar de carrière van Gustaph gaat nog heel wat jaren verder terug. In 2000 scoorde Gustaph, die eigenlijk Stef Caers heet, namelijk zijn eerste hit met het nummer Gonna Lose You, toen nog met de artiestennaam Steffen. Met dat nummer won hij de Zomerhit voor beste debuut. In 2006 scoorde hij een wereldhit met de band Hercules & Love Affair met het nummer Blind.

De Slimste Mens ter Wereld is elke maandag tot donderdag om 21.15 uur op Play4 en online via GoPlay.

Meer
Lees meer...