Eurovisiesongfestival: Een van deze zeven artiesten zal België vertegenwoordigen in Liverpool

Dit jaar krijgen we voor het eerst sinds 2016 opnieuw inspraak bij onze inzending voor het Eurovisiesongfestival. Op zaterdag 14 januari zal bij een liveshow in Paleis 12 de inzending gekozen worden uit zeven deelnemers, waaronder enkele bekende gezichten.

Volgend jaar zal het Eurovisiesongfestival plaatsvinden in Liverpool in het Verenigd Koninkrijk. België is een van de 37 landen die hun kans zullen wagen om Oekraïne op te volgen. Daarbij zullen we nu opnieuw inspraak krijgen bij onze inzending.

Eurosong 2023

Hoewel veel mensen het vaak door elkaar gebruiken, is Eurosong niet hetzelfde als het Eurovisiesongfestival. Eurosong is de Vlaamse voorselectie voor de grote wedstrijd: het Eurovisiesongfestival. De eerste editie van Eurosong dateert van 1975. Tot 1993 werd het programma om de twee jaar uitgezonden, in de jaren waarin Vlaanderen een kandidaat mocht kiezen. In 1991 ging het om een speciale Clouseau-versie, waarbij Clouseau, die in 1989 nog verloren van Ingeborg, al zeker mocht gaan. Maar het publiek mocht kiezen tussen drie verschillende nummers, waarvan Geef het op won.

De volgende editie van Eurosong ging door in 1999. Het ging toen om de legendarische editie waarin we K3 leerden kennen. Het programma liep toen verder tot 2016, waarin gekozen werd voor Laura Tesoro met het nummer What’s the pressure. Vanaf 2018 werden de Vlaamse deelnemers intern gekozen door de VRT. Maar volgend jaar krijgen we dus opnieuw inspraak. Al is er al een grondige voorselectie gebeurd.

We krijgen in januari de keuze tussen zeven artiesten, die elk twee nummers zullen brengen. Geen enkele van de deelnemers is een volledige onbekende. Dit is waar je de zeven mogelijke inzendingen voor het Eurovisiesongfestival van kan kennen.

Ameerah

Ameerah
VRT

De eerste deelnemer is de 39-jarige Ameerah. Al kan je haar misschien beter kennen onder haar echte naam Astrid Roelants. Astrid was namelijk te zien in de eerste editie van Idool in 2003 en nam het jaar nadien al deel aan Eurosong met het nummer Don’t Stop The Music.

Ondertussen doopte ze zich om tot Ameerah en werkte ze al songwriter al samen met artiesten als Jennifer Lopez, Jay Sean en DJ Tiësto. In 2009 maakte ze zelf haar debuut als Ameerah met het nummer The Sound of Missing You, waarvoor ze samenwerkte met Wildboyz. Het ging toen om een dancenummer waardoor we dus mogelijk ook nu dance mogen verwachten van Ameerah bij Eurosong.

Chérine 

Chérine
VRT

De tweede deelnemer is de 27-jarige Chérine uit Antwerpen. Zij was in 2017 te zien in The Voice van Vlaanderen, waarin ze het tot de liveshows schopte. In 2019 en 2022 waagde de drietalige (Nederlands, Engels, Frans) Chérine zich ook aan The Voice France, La plus belle voix. Eerder dit jaar was ze ook te zien in de finale van MNM Rising Star.

Chérine schrijft haar eigen nummers en baseert zich in haar teksten op haar eigen ervaringen. Zo heeft ze het niet altijd even makkelijk gehad. Chérine heeft heel wat wedstrijden op haar teller staan en weet dus perfect hoe ze haar mannetje moet staan. Iets wat ze natuurlijk ook zal moeten doen op het podium in Liverpool.

gala dragot 

gala dragon
VRT/Victor Pattyn

De jongste deelnemer is de amper 17 jaar oude gala dragon uit Grimbergen. Haar kan je kennen uit The Voice Kids. Ze won het programma namelijk in 2019, toen ze dus 14 jaar oud was. Daar viel ze op met haar unieke stem. Na haar overwinning in The Voice Kids bracht ze in 2020 haar eerste single contagious uit.

Gala komt uit een artistiek gezin. Zo is haar papa Robert Aliaj Dragot een van de bekendste figuren uit de Albanese showbizz en is hij ook een hedendaags kunstenaar. Mogelijk zouden we met haar dus wel wat stemmen vanuit Albanië mogen verwachten. Al van in haar kinderjaren werd Gala door haar ouders gestimuleerd om verschillende kunstvormen uit te proberen. Daardoor volgt Gala nu les aan de kunsthumaniora, maar speelt ze ook piano, schildert ze en heeft ze een passie voor film. 

Gala ziet artiesten als Massive Attack, Björk, David Bowie en Rosalía als haar muzikale voorbeelden, maar ze heeft ook een grote liefde voor klassieke componisten zoals Ravel, Chopin en Rachmaninoff.

Gustaph 

Gustaph
VRT/Roen Lommelen

Gustaph stond, waarschijnlijk zonder dat je het doorhad, al twee keer op het podium van het Eurovisiesongfestival. Stef Caers, zoals hij echt heet, was namelijk een achtergrondzanger voor Sennek in 2018 en Hooverphonic in 2021. Bij die laatste inzending werkte hij ook als stemcoach voor Geike Arnaert.

Maar Gustaph stond ook al zelf in de spotlights. Zo scoorde hij in 2000 zijn eerste hit met Gonna Lose You, waarmee hij zelfs de Zomerhit voor beste debuut won. In 2006 scoorde hij een wereldhit met zijn band Hercules & Love Affair met het nummer Blind. Maar nu doet hij het dus opnieuw solo.

Hunter Falls 

Hunter Falls
VRT

De tweede mannelijke deelnemer is de 27-jarige Tchiah Ommar Abdulrahman, die onder de artiestennaam Hunter Falls te zien zal zijn in Eurosong. Tchiah heeft Koerdische roots en vluchtte in 1991 met zijn ouders naar België door de oorlog in Irak.

In 2013 nam hij deel aan The Voice van Vlaanderen en in 2017 eindigde hij op de derde plaats in de eerste editie van MNM Rising Star. Hunter Falls brengt popmuziek, waarbij hij inspiratie vindt in zijn roots. Zo bracht hij ook enkele jaren door in Zweden en Londen. Maar Hunter Falls is ook geen vreemde voor dancemuziek. Het wordt dus nog afwachten met wat voor nummer hij zal deelnemen aan Eurosong.

Loredana 

Loredana
VRT

Misschien wel de bekendste naam onder de deelnemers is Loredana. Zij nam uiteraard al eens deel aan Eurosong in 2014. Toen deed ze dat samen met haar partner Pat Krimson als 2 Fabiola, met de legendarische inzending She’s After My Piano. Maar nu zal ze dus alleen haar kans wagen deelnemen, zonder Patje.

Eerder dit jaar werd Loredana nog tweede in The Masked Singer, waarin ze te zien was als Ridder. Maar haar grote droom blijft een deelname aan het Eurovisiesongfestival. En die droom zal ze nu dus opnieuw proberen vervullen.

The Starlings 

the starlings
VRT

De laatste deelnemer is het duo The Starlings, bestaande uit Tom Dice en Kato Callebaut. Tom Dice heeft natuurlijk geen gebrek aan Eurovisie-ervaring. Hij nam in 2010 deel voor ons land en bezorgde ons toen het beste Vlaamse resultaat ooit met de zesde plaats met zijn nummer Me & My Guitar.

Maar ook Kato is geen onbekende. Zij nam in 2011 deel aan Idool waar ze eindigde op de tweede plaats. Sinds 2018 vormen de twee een koppel, niet alleen persoonlijk, maar ook professioneel. Als The Starlings brengen ze nu al enkele jaren samen muziek uit. In 2020 namen ze deel aan Liefde Voor Muziek waarna ze een hit te pakken hadden met hun cover van het K3-nummer Liefdeskapitein, Little Submarine.

De winnaar zal gekozen worden tijdens de grote liveshow in Paleis 12 op zaterdag 14 januari 2023.

Meer
Lees meer...