De stomme reden waarom drugsbaron Pablo Escobar honderden miljoenen aan cash verloor

Dankzij de nieuwe Netflix-serie Narcos komen de exploten van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar opnieuw onder de belangstelling. Zo ook de verhalen van zijn gigantische rijkdom. Het opmerkelijkste weetje: jaarlijks verloor hij 10 procent van zijn geld aan ratten.

Jarenlang was Pablo Escobar de leider van het Medellín-drugskartel, dat op het toppunt van z’n macht maar liefst 420 miljoen dollar aan wekelijkse inkomsten had. Het maakte Escobar in geen tijd één van de rijkste drugsbaronnen in de geschiedenis. Zelf zou hij daarvan één miljoen dollar per dag van gekregen hebben, op het moment dat zijn kartel zo’n 80 procent van de wereldwijde cocaïnehandel in handen had.

Ratten en water

Toch had de winst nog een pak groter kunnen zijn. Dat schrijft Roberto Escobar, broer van en boekhouder van het kartel, in zijn boek ‘The Accountant’s Story: Inside the violent world of the Medellín cartel’. Volgens Roberto wisten de Escobars zich geen blijf meer met hun enorme sommen geld. Honderden miljoenen dollars aan cash geld werden uiteindelijk gewoon opgestapeld: eerst in de muren van huizen van kartelleden, later gewoon ook in de vervallen warenhuizen op het Colombiaanse platteland.

Een aanzienlijk deel van dat geld ging gewoon verloren. “Op een bepaald moment verdiende Pablo zo veel geld, dat we gewoon 10 procent ervan afschreven. Het werd gewoon opgegeten door de ratten in de warenhuizen, raakte beschadigd door water, of raakte gewoon verloren.” Op het hoogtepunt van het kartel zou dat dus om honderden miljoenen per jaar gegaan zijn.

Cash opbranden voor de warmte

Escobar had gewoon meer geld dan hij kon uitgeven, zelfs nadat hij honderden nieuwe huizen liet bouwen voor de inwoners van de sloppenwijken van Medellín. Vele miljoenen verliezen aan wat ratten, was dan ook het minste van Escobars zorgen. Juan Pablo Escobar, zoon van, vertelde in een interview uit 2009 dat zijn vader zelfs een keer twee miljoen dollar in cash opbrandde om de familie warm te houden terwijl ze op de vlucht waren.

Het geld verstoppen of vernietigen was dus niet bepaald een probleem voor de Escobars. Ze werden anderzijds wel met een ander, meer elementair probleem geconfronteerd: de dollarbiljetten netjes organiseren. Volgens Roberto moest het kartel maandelijks voor 2.500 dollar aan rubberen rekjes uitgeven om alle biljetten bij elkaar te houden.