De VS bibbert, maar dit zijn de koudste plaatsen ter wereld

De Verenigde Staten beleeft de koudste winterperiode in jaren. Nu het kwik ook in de paradijselijke staat Hawaï onder het vriespunt is gedoken, heeft het in alle vijftig staten gevroren. Vergeleken met onderstaande plekken, is het er echter gewoon frisjes.

1. Verkhoyansk, Rusland

getty images
De koudste temperatuur ooit op aarde gemeten in een bewoonde stad, is -67,7 graden Celsius. Dat is het record waar de 1.500 inwoners van  het Russische Verkoyansk mee moeten leven. De gemiddelde januaritemperatuur is er nog altijd -45,8 graden, dus de -39 van vandaag is niet zo heel koud.

2. Yakutsk, Rusland

thinkstock
Nog een Russische stad, en de grootste die gebouwd is op de laag permafrost. Hun laagste temperatuur werd in 1891 gemeten, het werd toen -64,4 graden. Vandaag is het er bibberen bij -42 graden.

3. Oymyakon, Rusland

getty images

Inwoners van Oymyakon gaan er prat op dat ze in 1933 dezelfde temperatuur hebben gemeten als in Verkhoyansk: -67,7 graden. Ook momenteel is het een van de koudere, bewoonde plaatsen op aarde met -35 graden.

4. International Falls, VS

thinkstock
International Falls in de Amerikaanse staat  Minnesota mag dan niet half zo koud zijn als de Russische voorgangers, het is wel de koudste plaats in de Verenigde Staten. De 6.703 inwoners van het dorp op de grens met Canada moeten er momenteel vriestemperaturen van -25 graden ondergaan, wat nog veel kouder aanvoelt door de snijdende wind.

5. Snag, Canada

thinkstock
Snag is de koudste stad van Canada, niet ver van de grens met Alaska. De inwoners beleefden er hun koudste dag op 4 februari 1947, toen het er -63 graden werd. Ze moeten er maar eens aan denken als ze klagen over de huidige -16.

6. Prospect Creek, VS

thinkstock
Het Amerikaanse Prospect Creek in de staat Alaska is de recentste stad in de recordboeken als het om minimumtemperaturen gaat. 43 jaar geleden werd het er -62 graden, nu vriest het er amper 15 graden.

7. Fort Good Hope, Canada

thinkstock
De Canadezen uit Fort Good Hope zullen de nieuwjaarsnacht van 1910 op 1911 niet snel vergeten. De temperatuur bereikte een dieptepunt van 61,7 graden Celsius, niet meteen een lekker weertje om naar het vuurwerk te gaan kijken. Momenteel schommelt de temperatuur er rond de -19 graden.

8. Fort Vermilion, Canada

thinkstock
Deze rustige gemeente aan de boord van de Mighty Peace River in de staat Alberta kreeg in 1911 een zware winterprik te verwerken. De temperatuur daalde er naar -61,7 graden Celsius. De inwoners hebben dus niet al te veel te klagen met de huidige -23 graden.

9. Antarctica

thinkstock
Op plaats 9 zetten we de koudste temperatuur ooit op aarde gemeten, al is het niet in een bewoond gebied. Op 31 juli 2013 werd via een satelliet gemeten dat het -93,2 graden Celsius was op het Oost-Antarctische Plateau. De extreme temperatuur komt toch niet in de recordboeken van de Wereld Meteorologische Organisatie, omdat enkel temperaturen die enkele meter boven het aardoppervlak worden gemeten, aanvaard worden.

10. Hell, Noorwegen

thinkstock
Het dorpje Hell in Noorwegen is misschien niet een van de koudste plaatsen op aarde, we zetten het er toch als laatste bij. Het is er koud hoor, dat wel, zo blijft de gemiddelde temperatuur er verschillende maanden onder het vriespunt, wat voor Engelstaligen altijd leuk is door de uitdrukking ‘when hell freezes over‘.
Meer
Lees meer...