De Wever bezoekt voor het eerst de VS, op “veiligheidsmissie”

De Wever bezoekt voor het eerst de VS, op “veiligheidsmissie”

Bart De Wever (N-VA) vertrekt morgen voor een week naar de VS, waar hij voor het eerst komt. Hij gaat naar de World Cities Summit, een top van burgemeesters. Daarna gaat hij naar de Amerikaanse hoofdstad voor een pak contacten in het thema ‘veiligheid’. 

De Wever gaat als Antwerpse burgemeester een stukje van de wereld zien. Vorig jaar was er de belangrijke handelsmissie naar Sjanghai, dit jaar is er het bezoek aan New York City en Washington DC. De contacten met de haven in New York staan ook op de agenda (het is immers ook een havenstad), maar de invalshoek is toch helemaal anders: geen handelsmissie deze keer, maar eerder een politieke missie die draait rond veiligheid. Daarom ook gaat korpschef Serge Muyters mee met de burgemeester.

“An offer you can’t refuse”

Niet dat De Wever, die nog nooit in de VS is geweest, staat te trappelen om een plezierreisje te maken. Maar de uitnodiging van de World Cities Summit, een prestigieuze top van burgemeesters van grote steden, kon hij niet weigeren. “Ik moet hier naartoe gaan (in de zin van “an offer you can’t refuse”), het is niet dat ik hier wil naartoe gaan (in de zin van “we gaan eens opportuniteiten verkennen”). Het is niet de bedoeling om ondernemers te lokken, producten te verkopen, het is geen handelsmissie zoals Sjanghai. Dat onderscheid is belangrijk om te maken.”

Het idee voor deze summit komt uit Singapore, een stad die De Wever vorig jaar na Sjanghai bezocht en waar hij onder de indruk was van de innovatiekracht en het dynamisme. “Singapore is voor ons een stad van de toekomst, maar ze staat er wel vandaag (en bereidt zich dan nog eens zeer hard voor op morgen). Een summit over innovatie, vernieuwen van en de uitdagingen voor steden in de aanwezigheid van topburgemeesters over de hele wereld is dus niet iets wat je afslaat”, zo valt in de entourage van De Wever te horen.

Daarna reist De Wever door naar Washington, om met enkele sleuteldiensten in het Amerikaanse veiligheidsapparaat te overleggen. De Amerikanen zijn erg geïnteresseerd in de voortrekkersrol van Antwerpen op vlak van deradicalisering, en de opvolgen van radicalisering. Het programma is door de Amerikanen, via hun State Department, zelf voorgesteld.

VRT

Gesponsorde artikelen