Defensie wil de 21e eeuw in met nieuwe drones, maar onze wetgeving blijft weer achter

De 12 onbemande vliegtuigen van ons Belgische leger zijn aan vervanging toe. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil inzetten op de toekomst van een leger dat goed informatie kan verzamelen en daarin spelen drones een grote rol. Het prijskaartje wil hij delen met Nederland. Maar momenteel loopt onze wetgeving om met drones te mogen vliegen nog ver achter. “Dat kan niet en moet zo snel mogelijk worden rechtgezet”, stelt minister van Mobiliteit.

Ze dateren al van 1998, maar doen het nog steeds: de 12 drones van ons eigen Belgische leger. De 80 UAV Squadron kan informatie verzamelen over vijanden in oorlogsgebieden, maar evengoed op zee controleren of er geen illegale lozingen worden gedaan of de politie ondersteunen bij grote ongelukken.

In principe moeten de onbemande vliegtuigjes binnen drie jaar met pensioen, maar dat ziet het Belgische leger niet zitten. “We willen de capaciteit die we nu hebben onderhouden”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan onze redactie. De toestellen moeten na verloop van tijd wel vervangen worden, maar aan zo’n aankoop hangt een serieus prijskaartje. Daarom overweegt de Defensieminister om samen met onze noorderburen drones aan te kopen. “In Nederland zijn ze ook dergelijke projecten aan het opstarten, dus misschien kunnen we wel samenwerken”, klinkt het.

Budget en wettelijk kader

Hoeveel budget er precies vrijkomt, zal ook afhangen van wat de internationale machten verwachten van ons Belgische leger. “Veel hangt af van wat onze NAVO-partners van ons verwachten in de toekomst”, verduidelijkt Vandeput. Hoewel de minister van Defensie absoluut overtuigd is dat drones een belangrijke rol spelen in een modern leger, blijft hij afwachtend of drones echt dé toekomst zijn. “We zullen pas binnen vijf jaar zien wat de impact van onbemande vliegtuigen is”, zegt hij.

Hoewel drones niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij, is de wetgeving er nog niet aan aangepast. Momenteel is er zelfs geen wettelijk kader om met drones te vliegen, zowel privé als professioneel. Daar wil minister van Mobiliteit Jacqueline Galant iets aan doen. In september zit de minister samen met alle betrokken partijen. “Tegen het einde van dit jaar is er een Koninklijk Besluit over drones”, belooft ze. “Nu gebruiken heel wat mensen al drones, maar er zijn nog geen regels over. Dat kan niet en moet zo snel mogelijk worden rechtgezet.”

De onbemande vliegtuigen mogen dan al oud zijn, ze blinken nog steeds

De toestellen zijn bovendien voorzien van superhightech camera’s, speciaal gemaakt om grote gebieden goed in beeld te kunnen brengen

De ministers mochten even achter het bestuurspaneel zitten om de knoppen te testen

Meer
Lees meer...