Deze bultrug slaapt op een wel heel vreemde manier

Een duikersteam op expeditie stuitte op een vreemd tafereel toen ze een walvisstaart uit het water zagen steken. Ze vreesden dat het roerloze dier gewond of misschien zelfs dood was, maar het bleek gewoon een dutje te doen in een erg vreemde positie. 

Kieran Brown is lid van Panga MX, een duikersploeg die prachtige onderwatervideo’s en -foto’s maakt. Brown en zijn team waren op expeditie in de Caraïbische Zee op zoek naar nieuwe beelden toen ze een bultrugwalvis aantroffen in het midden van zijn schoonheidsslaapje. Niets speciaals zou je denken, maar de manier waarop het dier lag te slapen was wel eigenaardig. De walvis lag verticaal in het water, met zijn neus naar beneden. 

Vreemd, want normaal gezien slapen walvissen aan de oppervlakte van het water om te kunnen blijven ademen. Ze laten om de beurt één hersenhelft rusten terwijl de andere ervoor zorgt dat ze blijven zwemmen en alert blijven voor gevaar. Daar hadden de hersenen van deze walvis dus geen zin in.

Youtube Panga MX

Tijd voor nog een dutje

Brown en zijn team waren erg verbaasd en filmden het dier in zijn slaap. “De bultrug was in een diepe slaap, verticaal naar beneden met zijn staart uit het water. De staartvin diende blijkbaar als een soort stabilisator. De walvis was heel stil en leek volledig in rust, wat ons de kans gaf hem te kunnen observeren.” Ongeveer tien minuten blijft het dier onbeweeglijk, tot het plots wakker wordt om adem te halen. Toen pas merkte hij dat hij werd gadegeslagen. Van alertheid was dus geen sprake. “De walvis hees zich met zijn staartvin omhoog om te ademen. Hij was vlakbij toen hij ons zag. Ik bevroor gewoon, ik was nog nooit benaderd door een walvis,” zegt Brown. De aanwezigheid van mensen kon het dier niet veel schelen. Na een paar keer diep ademhalen, hernam de walvis zijn positie en viel terug in slaap.
Deze vreemde slaaphouding werd al eerder gezien bij potvissen, maar niet bij bultruggen. Onderzoekers kwamen in 2008 een hele groep potvissen tegen, roerloos en verticaal in het water. Dit soort walvissen doet niet mee aan het ‘ene hersenhelft laten rusten terwijl de andere wakker blijft’-ritueel, en het zou dus kunnen dat bultruggen dat ook niet altijd doen. In totaal besteedt een walvis 7 procent van zijn dag in slaap, wat betekent dat ze het korst slapende zoogdier zijn. 
Youtube Stepore
Bron: The Dodo, Natuurinformatie
Meer
Lees meer...