De op twee na grootste diamant ter wereld is net ontdekt in Botswana

De steen van 1.098 karaat werd op 1 juni ontdekt door het diamantbedrijf Debswana. Volgens het bedrijf is de diamant de op twee na grootste binnen zijn soort.

De enorme edelsteen werd woensdag aan Botswana’s president Mokgweetsi Masisi voorgesteld door Debswana’s waarnemende CEO Lynette Armstrong.

“Met een gewicht van 1.098 karaat zou deze diamant, die nog een naam moet krijgen, op de derde plaats komen na de Cullinan (3.106 karaat), ontdekt in Zuid-Afrika in 1905, en de Lesedi La Rona (1.109 karaat), ook opgegraven in Botswana in 2015”, meldt het diamantbedrijf.

“Dit is de grootste diamant die Debswana in meer dan 50 jaar mijnbouwgeschiedenis heeft teruggevonden”, zei Lynette Armstrong, zoals bericht door The Guardian. “Volgens onze voorlopige analyse zou het de op twee na grootste edelsteen ter wereld kunnen zijn. We moeten nog beslissen of we het via De Beers of via de staatsonderneming Okavango Diamond Company zullen verkopen.”

“Deze steen brengt hoop”

De waarnemende CEO van Debswana voegde eraan toe dat de “zeldzame en buitengewone” steen veel betekende “in de context van diamanten en Botswana”: “Het brengt hoop voor een natie die het moeilijk heeft.”

De minister van Mineralen van Botswana, Lefoko Moagi, bevestigde dat de ontdekking van de steen niet op een beter moment had kunnen komen, aangezien de coronapandemie de diamantmarkt in 2020 hard heeft getroffen.

Aangezien Debswana een joint venture is tussen De Beers en de regering van Botswana, wordt verwacht dat de regering tot 80 procent van de verkoopopbrengsten zal ontvangen in de vorm van dividenden, royalty’s en belastingen.

(am)

Lees ook:

Meer
Lees meer...