Dictator van de dag: president van Azerbeidzjan heeft zijn vrouw benoemd tot vicepresident

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft zijn vrouw Mehriban Aliyeva benoemd als vicepresident. Azerbeidzjan is op papier een democratie met vrije verkiezingen, maar in de praktijk is het een dictatuur. Bij de jongste “vrije” verkiezingen haalde de oppositie er geen enkele zetel.

De vrouw van Aliyev is – naargelang welke door de staat verschafte uitleg je wil geloven – juriste of arts. Ze werkte een poosje in een oogkliniek in Moskou in haar jeugd en kwam blijkbaar als oogspecialiste terug.

Ook niet echt duidelijk is wat de taak van de vicepresident gaat inhouden, maar wat wel duidelijk is dat, moest er iets met haar man gebeuren, zij in dat geval aan het hoofd van het land komt. Waarschijnlijk zal Mehriban toezicht gaan houden op het kabinet, sowieso een non-functie in Azerbeidzjan, waar dat kabinet amper macht heeft.

Verslaafd aan botox en plastische chirurgie

In 2010 lekte een diplomatieke “cable” waarin de Amerikaanse ambassade een niet zo fraai beel schilderde van de 52-jarige Mehriban Pashayeva. Zo zou ze “voor niet meer dan lintjes knippen bekwaam zijn”, en “is ze verslaafd aan botox en plastische chirurgie”.

Politie zou de nieuwe vicepresidente totaal niet op de hoogte zijn, stipuleerde die cable, ondanks het feit dat ze toen al jaren in het parlement zat.

Ze is lid van één van de machtigste families in Azerbeidzjan. De Pashayeva’s bezitten verschillende banken, een verzekeringsmaatschappij, hebben één van de grootste bouwbedrijven, een reisbureau én het enige Bentley-dealership in het land.

Azerwatte?

Azerbeidzjan is het grootste en dichtst bevolkte land in de Kaukasus. Er wonen 10 miljoen mensen. Het ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het land grenst aan de Kaspische Zee in het oosten, Iran in het zuiden, Armenië in het westen, Georgië in het noordwesten en Rusland in het noorden.

De Democratische Republiek Azerbeidzjan, de eerste democratische en seculiere republiek in de islamitische wereld, werd opgericht in 1918, maar in 1920 door de Sovjet-Unie heroverd.

Azerbeidzjan herkreeg zijn onafhankelijkheid in 1991. Vier jaar later kwam er een grondwet. Op papier is de regering van Azerbeidzjan gebaseerd op de scheiding van machten tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Maar in de praktijk is het een dictatuur.

Verkiezingen

Parlementsverkiezingen worden om de vijf jaar gehouden, maar de Nieuw Azerbeidzjan Partij en onafhankelijke aanhangers van de heersende regering beschikken momenteel bijna over alle 125 parlementszetels. Bij de meest recente parlementsverkiezingen wisten de oppositiepartijen, Musavat en de Azerbeidzjaanse Volksfront Partij, geen enkele zetel te winnen. Europese observators vonden tal van onregelmatigheden in de aanloop naar de verkiezingen en op de verkiezingsdag, maar dat werd niet verder onderzocht.

Ilham Aliyev werd in 2013 voor de derde keer “herkozen” als president, iets wat hij meteen aangreep om de oppositie nog harder aan ter pakken. Om de presidentiële veto te overschrijven in Azerbeidzjan, moet het parlement een meerderheid van 95 stemmen hebben.