Disney+ censureert ‘The Simpsons’ in Hongkong

Een aantal weken geleden vond de release van Disney+ in Hongkong plaats. Sinds 16 november kunnen ook Hongkongers genieten van het gigantische aanbod van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, … En ook van The Simpsons. Die serie is met zijn 33 seizoenen een van de langstlopende series ooit en blijft een wereldwijd succes. Ook in Hongkong dus, maar toch moeten zij het met een aflevering minder stellen. Disney+ censureerde namelijk een aflevering.

Terwijl de rest van de wereld zonder problemen naar ongeveer 714 afleveringen van zijn favoriete animatiereeks kan kijken op Disney+, moet Hongkong het stellen met een aflevering minder. Het gaat over een aflevering uit het zestiende seizoen. Daarin gaan de Simpsons op vakantie naar China, waar ze het bekende Tiananmenplein tegenkomen. Daar staat een plakkaat dat zegt “Op deze plek in 1989, gebeurde er niks.” Daarnaast maakt ook Homer Simpson verder in de aflevering een opmerking over de voormalige Chinese president Mao.

Tianmenprotest

In 1989 gebeurde er wel degelijk iets op het Tiananmenplein in Peking. Op 15 april vond daar een studentenprotest plaats tegen het communistische regime. Een maand later, op 4 juni, werd het vuur op de protestanten geopend en stierven er honderden tot duizenden mensen. In China zelf wordt alles over het protest gecensureerd. In Hongkong was dat eerst niet het geval, maar sinds de nieuwe veiligheidswet van vorig jaar zijn ook die regels verstrengd.

Door de opmerking van Homer Simpson die zegt dat ex-president Mao “een engeltje is die meer dan 50 miljoen mensen heeft vermoord”, is de aflevering al zeker niet welkom op het Chinese vasteland. Eerder schreven we al over de gevolgen van het kijken van een Westerse film in Noord-Korea, maar ook in China staan daar straffen op. Zo kan je volgens de Amerikaanse nieuwssite The Hollywood Reporter een boete van meer dan 100.000 euro of een gevangenisstraf van 3 jaar riskeren als je iets kijkt dat niet toegestaan is door de overheid. Reden genoeg om de aflevering niet uit te brengen op Disney+ in Hongkong dus.

Meer
Lees meer...