Eerste Disney-productie met homoseksueel hoofdpersonage: ‘Out’

Disney Out homoseksueel hoofdpersonage
disney

Op vrijdag 22 mei ging Out in première op de streamingdienst Disney+. Het gaat om een kortfilm van Pixar over homoseksuele jongen die zijn geaardheid met de wereld deelt. Het is voor het eerst dat Pixar, en bij uitbreiding Disney, in een productie de hoofdrol geeft aan een homoseksueel personage. 

Pixar heeft al sinds de jaren ’90 de goede gewoonte om kwaliteitsvolle kortfilms op het publiek los te laten als extraatje. Out is een korte animatiefilm van negen minuten. In de hoofdrol hebben we Greg, een jongen die gaat samenwonen met zijn vriend Manuel.
Wanneer zijn ouders hem onverwachts komen helpen met de verhuis raakt hij in paniek. Greg heeft hen namelijk nog verteld dat hij eigenlijk homo is en dat Manuel zijn partner is. Out brengt zorgvuldig de interne strubbelingen en de weg die Greg aflegt bij zijn coming-out in beeld. De regie is van Steven Clay Hunter.

(Netflix lost trailer van The Old Guard met Matthias Schoenaerts en Charlize Theron: release op 10 juli.)

Onward

Enkele maanden geleden bracht Pixar al de animatiefilm Onward uit. Ook daarin was een homoseksueel personage te zien, namelijk een cycloop met de stem van Lena Waithe. Ze speelde geen hoofdrol in de film, maar was wel de eerste in een Disney- of Pixar-productie die zichzelf expliciet voordoet als homoseksueel.

Pixar kreeg echter ook heel wat kritiek op het personage. Zo zijn sommigen van mening dat de cycloop te stereotiep en te lelijk werd afgebeeld. Anderen zijn dan weer van mening dat het helemaal geen belangrijk item zou mogen zijn in de media dat Disney anno 2020 homoseksuele personages opvoert.

Voordien werd er al gefluisterd dat sommige Disney-personages homoseksueel waren. Denk bijvoorbeeld de ‘maniertjes’ van de boosaardige leeuw Scar in The Lion King en de twee vrouwen die samen achter een kinderwagen lopen in Finding Dory. Er werd echter nooit expliciet gezegd dat deze personages homoseksueel zijn.

(Disney maakt live action-film van Snow Queen.)

Marvel

Dat is nog niet het enige LGBT-nieuws bij Disney. Zo kondigde Kevin Feige, het hoofd van Marvel dat ook al even een onderdeel is van Disney, aan dat er in de toekomst heel wat homoseksuele personages te zien zullen zijn in producties van Disney. Het zou zelfs opnieuw om een hoofdpersonage gaan. Dat zei Feige in een interview met het Amerikaanse tijdschrift People.

(Personages van X-Men en Fantastic Four zijn binnenkort te zien in Marvel-universum.)

Gesponsorde artikelen