Left Right
scrollTop top

Dit is wat we weten over het overlijden van Avicii


Dit is wat we weten over het overlijden van Avicii

De populaire dj Avicii werden gisteren dood aangetroffen op zijn hotelkamer in Muscat, Oman. De 28-jarige Zweed had al een tijdlang te kampen met alcoholproblemen en verslaving aan pijnstillers. De locale politie in Oman voert het onderzoek en heeft de doodsoorzaak al ontdekt.

Tim Bergling, die we beter kennen onder zijn alias Avicii, is gisteren overleden in Muscat, Oman. Het ging al een tijdje niet goed met de populaire Zweedse dj, die overleed op amper 28-jarige leeftijd. Avicii veroverde de muziekwereld met zijn wereldhits Levels, Hey Brother en Wake Me Up.

Politie: “Wij kennen de doodsoorzaak”

De politie in Oman heeft de zaak “met uiterste prioriteit” onderzocht en hebben hun conclusies al getrokken. “Wij hebben alle informatie, we weten wat er gebeurd is. Maar we gaan dit niet delen met de media”, liet de politie weten aan de Zweedse televisieomroep SVT.

Wel liet de politie weten dat er geen vermoedens zijn van een misdrijf. “Ons onderzoek is afgerond, het lichaam kan vervoerd worden naar Zweden.”

Hotel: “Avicii leek in goede stemming”

De uitbaters van het Muscat Hills Resort, waar Avicii op het moment van zijn overlijden verbleef, reageren verbijsterd. “We krijgen veel telefoontjes en berichten met betrekking op het overlijden van Tim Bergling, beter bekend als Avicii. Omwille van privacyredenen kunnen we geen verdere details delen omtrent onze gasten.”

Ze delen wel dat er niets verdacht was aan het verblijf van de dj. “Hij was enorm vriendelijk tegen het personeel en gedroeg zich net als onze andere gasten. Avicii leek tijdens zijn verblijf in een goede stemming en was vriendelijk tegen iedereen.”

Gezondheidsproblemen

Tim Bergling had al een tijdje te kampen met ernstige gezondheidsproblemen. In januari 2012 werd hij opgenomen in het ziekenhuis met een acute pancreatitis. Dat is ernstige ontsteking van de pancreas of alvleesklier, die ontstaat als gevolg van een aantasting van het weefsel door eigen spijsverteringssap. Vaak ligt alcohol hierbij aan de oorzaak.

De dj kreeg van de dokters het advies om te stoppen met drinken, want door zijn pancreatitis zou overmatig drankgebruik hem weleens het leven kunnen kosten. Maar een jaar later werd hij opnieuw getroffen door de ziekte. Ondertussen was de pancreatitis al zover gevorderd dat de dokters hem adviseerden zijn gal operatief te laten verwijderen. Avicii weigerde dit, omdat hij dan de release van zijn album moest uitstellen.

Instagram muscathillsresort

Verslaafd aan pijnstillers

Nog een jaar later, in 2014, stortte de dj in. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met geblokkeerde galblaas en pancreatitis. Toen werd zijn gal wel verwijderd, samen met zijn appendix. Door zijn slepende gezondheidskwalen had Avicii in die jaren een verslaving opgebouwd aan pijnstillers. Een daarvan was Percocet, de pijnstiller die ook aan de oorzaak lag van het overlijden van Prince en Michael Jackson.

In de documentaire Avicii: True Stories sprak Bergling openhartig over deze verslaving. “De eerste keer bleef de pijn een maand duren, de tweede keer was dat al vier maanden. Het bleef maar duren en ik zag gewoon geen alternatieven. En ineens nam ik 20 pillen die zogenaamd niet verslavend zouden zijn.”

Avicii: True Stories

Einde dj-carrière

Op 29 maart 2016 kondigde Avicii aan dat hij zou stoppen met optreden. Hij had het moeilijk met het leven “on the road” en wilde meer tijd besteden in de studio in plaats van op het podium.

“Ik weet dat ik gezegend ben omdat ik de wereld mag rondreizen en overal mag optreden, maar ik heb te weinig tijd over voor het leven van de persoon achter de artiest”, liet hij toen weten. De laatste show die Avicii speelde was op 28 augustus 2016 in het Ushuaïa Ibiza Beach Hotel. Daarna verdween de dj naar de achtergrond.

Op 10 augustus 2017 bracht Avicii een nieuwe EP uit, getiteld ‘Avïci’. Over die EP zei hij toen het volgende: “Ik ben blij dat ik weer met muziek bezig kon zijn. Het was lang geleden dat ik nog iets heb uitgebracht en ook erg lang geleden dat ik nog zo enthousiast was over nieuwe muziek.” Avïci werd zijn laatste EP.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…