Over drie weken krijgen de 8.800 investeerders die slim genoeg geweest zijn om via crowdfunding te geloven in de Star Trek-droom van Aalstenaar Walter De Brouwer en zijn echtgenote Sam iets unieks in handen: een real-life medische tricorder. Newsmonkey kreeg het gisteren op SXSW in Austin, Texas al te zien. En ja, het werkt. En ja, deze uitvinding gaat de medische wereld ferm op z’n kop zetten. Dat gelooft ook Rod Roddenberry, de erfgenaam van het Star Trek-imperium, die mee aan tafel zat.
Eerst wat background. Scanadu heet het in Californië gevestigde bedrijf van De Brouwer en zijn echtgenote Sam. Het is momenteel drie toestellen aan het ontwikkelen. Het eerste heet de Scanadu Scout. Door het dingetje, dat niet veel groter is dan een doosje lucifers, tegen je voorhoofd te houden zie je meteen je lichaamstemperatuur, je bloeddruk, je hartslag, de hoeveelheid zuurstof in je bloed, een hartfilmpje (een ECG of elektrocardiogram) en een HRV-diagram (hartfrekwentievariabiliteit). Plus een stressmeting.
De resultaten komen onmiddellijk op je smartphone. Om maar met de deur in huis te vallen: we hebben het gezien en het ding werkt echt. De Scanadu Scout gaat net geen 200 dollar kosten, wat echt een koopje is lijkt ons.
Het tweede toestel heet de Scanaflo en is een urinetest die je thuis doet en die quasi instantmatig de resultaten daarvan alweer op je smartphone zet. Het derde toestel, ScanaFlu test speeksel en kan ondermeer gebruikt worden om te zien of je griep hebt. Aan eentje voor bloed wordt ook gewerkt, maar wegens de complexiteit daarvan, ligt dat nog even niet in de directe vooruitzichten.
Dokter overbodig?
Gaan deze toestellen dokters overbodig maken? Natuurlijk niet, want zelfs als ze in een volgende fase echt zowat alles kunnen diagnosticeren dan heb je nog altijd maar dat: een diagnose. Iemand moet je uiteindelijk toch ook genezen. Maar voor mensen die risicopatiënten zijn voor hartkwalen of bijvoorbeeld diabetes hebben, is dit een fantastische tool om zichzelf te checken.
Bovendien geeft het de behandelende arts onwaarschijnlijk kostbare informatie om een veel accuratere diagnose te stellen. Die dokter moet het niet langer doen met alleen de momentopname van tijdens het doktersbezoek of de vorige keren dat je bij hem langsliep, maar krijgt alle data op je smartphone van een bepaalde periode.
Dat is de werkelijke kracht van de Scanadu: de software. Het is helemaal niet ondenkbaar dat een arts voor een patiënt alarmwaarden gaat instellen, die patiënt vervolgens vraagt om drie keer daags te scanaduën en wanneer er een bepaalde waarde overschreden wordt er meteen een alert naar de dokter gezonden wordt.
Gebruiksvriendelijk
Wat volgens ons mede van de Scanadu-toestellen een succes gaat maken is dat de De Brouwers geen van beiden een achtergrond in geneeskunde hebben, maar wel in gebruiksvriendelijkheid. De app is bijvoorbeeld gemaakt met de attention span in gedachten die mensen doorgaans voor zoiets overhebben.
Er zal wellicht heel veel spel zal gemaakt worden over hoe patiënten denken dat ze nu zelf dokter kunnen gaan spelen. Wat een beetje naast de kwestie is, we hebben ondertussen immers het internet en de juiste formulering moet zijn: hoe patiënten denken dat ze nu nog beter zelf dokter kunnen gaan spelen.
En bekijk het even zo: de Scanadu-toestellen zijn een geweldig wapen tegen karottentrekkerij, een Vlaams woord voor een Vlaams probleem. Want het ziekteverzuim is in de jongste zeven jaar met 2,62 dagen of 19 werkuren per jaar toegenomen. De gemiddelde loonkost voor ziekteverzuim gaat wellicht dit of volgend jaar over de duizend euro.
Denk ook even hier aan: we leven in een wereld waar één op zes volwassen Vlamingen te hoge bloedsuikerwaarden heeft en als we zo doorgaan is dat over 20 jaar minstens één op drie. En nu al sterven elke dag 100 Vlamingen door hart- en vaatziekten. Dat zijn ziektes die gemonitord moeten worden, en als je dat goed doet, nemen je kansen om er niet aan te bezwijken immens toe.
Star Trek
Ze hadden hier op SXSW Interactive een goed idee om het revolutionaire van de Scanadutoestellen in de verf te zetten, en dat was om Rod Roddenberry mee aan tafel te zetten, de zoon van Gene en de beheerder van het Star Trek-erfgoed. De De Brouwers zijn grote fans van Star Trek overigens, een serie die de tricorder introduceerde, een toestel waarmee ze aan boord van het starship Enterprise al naar ziektes konden scannen in het jaar 2260.
Rod vertelde dat er al behoorlijk wat dingen uit Star Trek ondertussen al echt uitgevonden zijn. En dat andere nu uitgevonden worden. De 3D-printer is volgens hem de eerste replicator. En de Scanadu de eerste tricorder.
Roddenberry had nog een paar andere, leuke theorieën. Zo gelooft hij dat we uiteindelijk op weg zijn naar een wereld zoals die van Star Trek waarin geen geld meer bestaat: “Want als iedereen straks een Ferrari kan replicaten thuis, dan is het niet speciaal meer om er één te hebben, en dan verdwijnt de waarde die we aan materialistische toestanden geven meteen.” Het is een interessante gedachte.
Brave new world
Een andere is deze: hij gelooft dat we begonnen zijn aan een wereld te bouwen die op die uit Star Trek lijkt, en dan vooral omdat het start-ups zijn, of andere gecrowdfunde projecten die momenteel de grootste innovaties voortbrengen. Want echte veranderingen beginnen bij het najagen van een droom, en dat kan nu dankzij de digitale democratie en crowdfunding.
Door mensen zoals Walter De Brouwer, die ons een beetje deed denken aan die professor uit Back to the Future. Ook bij zijn Sam is elke zweem van corporate suitism compleet afwezig.
Het is trouwens niet zomaar dat de De Brouwers hier in Amerika hun tent hebben neergepoot. En het is iets dat weer angstvallig duidelijk wordt tijdens dit eerste deel van SXSW, het interactive luik: we moeten in België dringend op die trein springen en het leven van bekwame dromers wat makkelijker maken. Want anders is die trein voor we het beseffen gepasseerd.
Alle opkomende landen, maar ook alle landen (en regio’s!) die iets te verdedigen hebben, staan hier op South By Southwest Interactive met minstens een eigen lounge of huis waar eigen start-ups in de kijker gezet worden en ’s avonds investeerders en talent geronseld worden met coole party’s. Een huis dat in de meeste gevallen later deze week zal gebruikt worden om cultuurexport in de vorm van populaire muziek aan de wereld te showen. Al onze buurlanden zijn hier en force: de Nederlanders, de Fransen hebben een eigen Maison Tech, … Rara wie er niet is.
Scanadu heeft momenteel 26 werknemers. En daarmee kan het dit al bereiken. Dat is bijzonder straf. Hun crowdfunding – overigens: bijna één op vier van hun 8.800 crowdfunders zijn artsen of verplegers – zou in België niet gekund hebben met de huidige dwaze beperkingen daarrond. Laat staan in de publieke opinie. Mensen die iets nieuws proberen, daar houden we niet zo van. Hier zijn ze daar gek op.