Twee grote Duitse partijen denken al aan heropstart kerncentrales: “Komen we aan de macht, dan doen we het meteen”

Afgelopen lente heeft Duitsland zijn laatste kerncentrales gesloten, ondanks de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Maar enkele maanden later kondigt de tweede grootste partij van het land aan dat de kerncentrales weer open moeten. Een andere grote partij denkt ook in die richting.

Waarom is dit belangrijk?

De sluiting van de laatste Duitse kerncentrales, die al voor de energiecrisis voorwerp van hevige discussie was, werd afgelopen lente fel bekritiseerd. Dit omdat het land daardoor meer ging vertrouwen op vervuilende gas- en kolencentrales, in afwachting van een verhoopte grotere omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen.

In het nieuws: Friedrich Merz, de voorzitter van de CDU, pleitte deze week voor de herlancering van kerncentrales in Duitsland. Als zijn partij weer aan de macht komt, zal hij vragen om de Duitse kerncentrales opnieuw op te starten, zo zegt hij. Volgens hem is de slechte staat van de Duitse economie gedeeltelijk te wijten aan de kernuitstap.

Eerst CDU, dan FDP

Meer details:

 • In een interview met het populaire blad Bild uitte de voorzitter van de Duitse christendemocraten zijn voornemen om de kerncentrales in zijn land weer op te starten. Een regering geleid door de CDU zou “onmiddellijk buiten gebruik gestelde kerncentrales weer opstarten.” De christendemocraten, die tweede werden bij de recentste verkiezingen, maken geen deel uit van de huidige regering (socialisten, groenen en liberalen). De volgende federale verkiezingen zullen in 2025 plaatsvinden.
 • Merz legde ook een verband tussen de kernuitstap, energieprijzen en de economische situatie van Duitsland. “Duitsland is het enige grote industriële land ter wereld waar de economie krimpt. Als de krankzinnige bureaucratie niet snel wordt stopgezet en de energieprijzen niet snel dalen, dan zal 2024 ook geen goed jaar zijn.”
 • Naast het herstarten van kernenergie stelde hij voor de belastingdruk op energie te verminderen, zonder specifieke sectoren of bedrijven te targeten: “Vermindering is nodig voor iedereen, zowel voor energie-intensieve industrieën als voor middelgrote bedrijven tot bakkerijen.”

Wat voorafging: Deze uitspraken komen overeen met die van een ander zwaargewicht binnen de Duitse christendemocraten, de minister-president van Beieren, Markus Söder. Volgens hem heeft de kernuitstap van Duitsland het land veranderd in een “tegenstroommotor van het energiebeleid”. Hij verklaarde enkele weken geleden: “Met de crisis richt de hele wereld zich nu op het behouden van kernenergie als overgangsenergie, en alleen Duitsland doet dat niet.”

Genoteerd: Toch was het de CDU van Angela Merkel die ongeveer tien jaar geleden de grote manoeuvres begon om uit de kernenergie te stappen.

Dat is niet alles: Ook binnen de liberale partij FDP gaan er stemmen op voor het terugdraaien van de kernuitstap.

 • De Süddeutsche Zeitung brengt naar buiten dat de christendemocraten niet de enigen zijn die overwegen om kernenergie weer op te starten. Ook de liberalen (FDP), de vierde nationale partij en lid van de huidige coalitie, sluiten dit niet uit.
 • De voorzitter van de parlementaire fractie van de FDP heeft verklaard dat hij van plan is voor te stellen om de ontmanteling van kerncentrales stop te zetten: “Dit is de enige manier voor ons om in alle situaties slagvaardig te blijven.”
 • Hij voegde eraan toe dat Duitsland zou moeten kijken naar kleine modulaire reactoren (SMR’s), die al geliefd zijn bij veel andere grote mogendheden.

Wat zijn de kansen?

De reacties:

 • De federale minister van Milieu, de Groene politica Steffi Lemke, heeft direct de suggestie die in de media door de FDP werd gedaan, afgewezen: Duitsland zal de ontmanteling van zijn kerncentrales niet stopzetten. De Groenen blijven trouw aan hun bekende anti-kernenergiestandpunt.
 • Wat betreft de sociaal-democraten van de SPD lijkt alles erop te wijzen dat ze zich aansluiten bij de Groenen: er is geen reden om nu al van koers te veranderen wat betreft kernenergie. Ze hebben nog niet officieel gereageerd.
 • Aan de kant van de Duitse energiegiganten, door Web.de gevraagd, is het antwoord ook negatief, zij het niet zo categorisch.
  • Bij EnBW benadrukken ze dat alle centrales die ze beheren momenteel worden ontmanteld, inclusief Neckarwestheim, die in april vorig jaar werd gesloten. Ze herinneren eraan dat er “een duidelijke toezegging voor de kernuitstap is gedaan in het kader van een brede politieke en maatschappelijke consensus in 2011.”
  • RWE en E.on zijn iets terughoudender, maar ze bevestigen dat er op dit moment geen indicatie is dat de exit wordt teruggedraaid.

Besluit: Op korte termijn lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat Duitsland een radicale koerswijziging zal maken met betrekking tot zijn kerncentrales. Het lijkt door het standpunt van de CDU echter wel een onvermijdelijk thema te worden in aanloop naar de federale verkiezingen van 2025.

(evb/nd)

Meer
Lees meer...