Eerste dopinggeval op Paralympische Spelen: Poolse baanwielrenner die brons won betrapt op epo

De Paralympische Spelen zijn nog maar enkele dagen bezig, maar hebben al een eerste dopinggeval. De Poolse baanwielrenner Marcin Polak, die met de tandem uitkomt in de categorie voor atleten met een visuele beperking, is betrapt op epa. Woensdag had de 38-jarige Pool nog een bronzen medaille gepakt in de individuele achtervolging categorie B.

De 38-jarige Marcin Polak was (samen met zijn piloot Michał Ładosz) naar de Paralympische Spelen in Tokio afgezakt als topfavoriet op de 4 kilometer individuele achtervolging categorie B. Hoewel de Pool vijf jaar geleden in Rio pas elfde was geworden, is zijn niveau de voorbije jaren enorm gestegen.

Topfavoriet

Zo werd Polak in 2019 wereldkampioen in de individuele achtervolging en verbeterde hij begin 2020 zelfs het wereldrecord in zijn categorie. Hij was toen meer dan 24 seconden sneller dan op de vorige Paralympische Spelen.

Op de Izu Velodrome in Tokio doken er in de kwalificaties met de Nederlander Tristan Bangma (met Patrick Bos) en de Brit Stephen Bate (met Adam Duggleby) echter twee tandems onder zijn wereldrecord. Polak zelf werd derde en wist later op de dag ook de strijd om het brons te winnen van de Fransman Alexandre Lloveras (met Corentin Ermenault).

Epo

Twee dagen later blijkt nu dat Marcin Polak zijn prestaties niet helemaal zuiver heeft behaald. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft namelijk laten weten dat de Pool positief heeft getest op het verboden middel epo. Polak heeft wel een analyse van zijn B-staal aangevraagd, maar blijft in afwachting geschorst. Hij zal dus niet deelnemen aan de kilometer in Tokio, die normaal wel op zijn planning stond.

Lees ook:

Meer
Lees meer...