Zo lang zou de eerste ‘Harry Potter’-film oorspronkelijk duren

Met een duur van 152 minuten – ofwel meer dan twee en een half uur – was Harry Potter and the Philosopher’s Stone alles behalve een korte film. Maar oorspronkelijk zou de eerste Harry Potter-film zelfs nog achttien minuten langer duren.

Het is ondertussen al negentien jaar geleden dat Harry Potter and the Philosopher’s Stone uitkwam. De film was meteen een succes, bracht meer dan 1 miljard dollar (0,84 miljoen euro) op en lanceerde de carrière van onder andere Daniel Radcliffe en Emma Watson.

Chris Columbus

Eén van de belangrijkste architecten van dat succes is Chris Columbus. Hij regisseerde de eerste twee films van Harry Potter en had dus de belangrijke taak om de succesvolle boeken ook op het witte doek te doen schitteren. Naar aanleiding van zijn nieuwe Netflix-film The Christmas Chronicles 2 sprak de website Collider met hem over hoe het er negentien jaar geleden aan toeging.

“De realiteit is dat er heel veel druk op ons lag, en dan vooral op mij. Ik wist dat als ik deze verpestte, het allemaal voorbij was. Je kunt dit boek niet verknoeien. Dus ik moest elke dag naar de set gaan met een soort tunnelvisie en aan de buitenwereld denken. Dat was negentien jaar geleden gelukkig een stuk gemakkelijker omdat het internet nog niet zo groot was”, legt hij uit.

“Kinderen vonden te kort, ouders te lang”

Pas toen de film in Chicago voor het eerst aan een testpubliek getoond was, wist Columbus dat hij goed werk had afgeleverd. “Het publiek vond het geweldig. De film duurde op dat moment twee uur en vijftig minuten. De kinderen vonden het te kort en de ouders vonden het te lang”, legt hij uit.

Uiteindelijk besloten ze dus om achttien minuten beeldmateriaal eruit te knippen. Zeven minuten daarvan haalden uiteindelijk toch nog de extended version die uitkwam in 2009.

Meer
Lees meer...