Eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam legt ‘Rosse Buurt’ aan banden: vier pistes

Femke Halsema (GroenLinks), de eerste vrouwelijk burgemeester van Amsterdam, wil een einde maken aan de toeristische raamprostitutie, zoals die nu bestaat, aan de Wallen of het Red Light District. Halsema spreekt van “een veelkoppig monster in de stad” en legt vier plannen voor, waarvan de sluiting van alle bordelen het verste gaat.

Het Amsterdams college van burgemeester en wethouders – wat bij ons het stadsbestuur heet – is een coalitie van de linkse partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP. Halsema heeft vier scenario’s uitgedokterd. Voor alle scenario’s wordt overwogen om de stegen of straten af te sluiten met draaihekken.

  • In het eerste moeten de gordijnen, waarachter de prostituees staan, dicht en mogen de sekswerkers niet meer zichtbaar zijn vanop de straat.
  • Een tweede optie is minder vitrines in de binnenstad en meer nieuwe werkplaatsen in meer afgelegen gebieden in Amsterdam. 
  • Het derde scenario is om alle raambordelen van de Wallen te verplaatsen naar andere plekken in de stad. 
  • De laatste piste is om meer raambordelen te zetten in de stad om zo de drukte voor de ramen te doen afnemen. Dat meldt het Nederlandse duidingsprogramma Nieuwsuur.

Halsema stelt ook “drie voorwaarden” om prostitutie te blijven tolereren in de stad: “Betere mensenrechten voor sekswerkers, minder misdaad en minder overlast. Het is niet mijn bedoeling om prostitutie de stad uit te jagen, daar ben ik te veel een pragmaticus voor.”

Betrokkenen kritisch

Foxxy Angel, de belangenvereniging van sekswerkers, reageert kritisch op de plannen van Halsema: “Met dit soort plannen zorg je ervoor dat sekswerkers verder uit het zicht verdwijnen. Hoe moeten toeristen weten wat de regels zijn als ze er niet op worden aangesproken?”

Ook de wijkraad moet niet van de plannen weten en pleit voor meer handhaving.

Concentratie te hoog

Het was het beleid van eerdere coalities om steeds meer bordelen te sluiten. Daardoor is er een dichte concentratie ontstaan rond de overgebleven ramen, wat elke avond tot steeds grotere drukte heeft geleid. “Dat gebied is kleiner en daardoor drukker”, zegt Halsema. “Als illegale prostitutie terugdringen, betekent dat we meer vergunde plekken moeten verzorgen, door middel van meer ramen of een prostitutiehotel, dan is dat wat wij graag willen.”

Geen politiek motief

Het is een partijstandpunt van GroenLinks Amsterdam om sekswerk in stand te houden met zoveel mogelijk ondersteuning van de stad: “Sekswerk wordt behandeld als een gelijkwaardig beroep met respect voor sekswerkers. Uitbuiting en misstanden worden zoveel mogelijk tegengegaan.”

De Amsterdamse burgermoeder ontkent echter dat er een politiek motief zit achter haar plannen: “Ik spreek niet namens GroenLinks maar als de burgemeester van Amsterdam. Als mensen verhandeld, geronseld of uitgebuit worden, dan moet elke Nederlander zich daar bezorgd over maken. Het debat wordt vaak moralistisch gevoerd, ik hoop te bereiken dat mensen praktische oplossingen gaan zoeken.”

Verkenner en openbare bijeenkomsten

De gemeente zal een verkenner de Wallen sturen: “Veel sekswerkers komen niet aan het woord. Bijna alle vrouwen op de Wallen zijn buitenlands en die hoor je nauwelijks.”

Verder zal Halsema een aantal openbare bijeenkomsten organiseren: “Mensen komen aan het woord, dan komt de (gemeente-, red.) raad aan het woord en dan maken wij een beslissing.”

Meer
Lees meer...