EK voetbal: Zo ziet de rest van het toernooi eruit voor de Rode Duivels volgens een simulatie

Door enkele verrassende uitslagen ligt de groep van België op het Europees kampioenschap voetbal nog volledig open. Het is dan ook moeilijk om te voorspellen wat er verder zal gebeuren. Daarom kan het nuttig zijn om er statistiek bij te gaan, en dat levert alvast een leuke voorspelling op.

Op de eerste speeldag van EURO 2024 verloor België verrassend met 0-1 van Slowakije. Enkele uren daarvoor had Roemenië al even verrassend gewonnen van Oekraïne. Vrijdag konden we dan zien hoe Oekraïne een achterstand omboog tegen Slowakije en met 1-2 won. Daardoor ligt de groep van de Rode Duivels volledig open. Als België erin slaagt te winnen van Roemenië hebben de vier landen namelijk elk drie punten.

Groep E

Het is dus haast onmogelijk om de afloop van groep E te voorspellen. Daarom gingen we te rade bij het X-account Football Meets Data. Zij gebruiken doorheen heel het EK data en statistiek om de meest logische afloop te voorspellen.

Volgens dit account heeft België – voor zijn match tegen Roemenië – nog steeds 20 procent kans om groepswinnaar te worden. Daarnaast is er 31 procent kans dat de Rode Duivels tweede worden, 18 procent kans dat ze derde worden en eveneens 31 procent dat België troosteloos laatste eindigt.

Op naar wedstrijd tegen Nederland?

Tweede en laatste worden in hun groep is dus het meest waarschijnlijk. Maar omdat de kans dat Oekraïne vierde wordt nog groter is, wordt er in een verdere simulatie vanuit gegaan dat België tweede wordt in zijn groep. En dat levert een leuke achtste finale op. In dat geval bestaat de kans namelijk dat de Rode Duivels Nederland treffen.

Volgens Football Meets Data is er momenteel zo’n 15 procent kans dat België effectief uitkomt tegen Nederland in de knock-outfase. Frankrijk en Oostenrijk zijn eveneens grote kanshebbers met elk 14 procent. Verder houden we best ook Spanje (9 procent) en Engeland (6 procent) in de gaten.

Hoe ver raakt België?

Hoewel België geen favoriet zou zijn tegen Nederland, zijn de Rode Duivels zeker niet kansloos. Deze wedstrijd zou bovendien kansen openen om ver te raken in het EK. De simulatie geeft België momenteel 33 procent kans om de kwartfinale te halen en 17 procent kans op een halve finale. Er is 9 procent kans dat we de finale halen en zelfs 4 procent kans dat ons land het EK wint.

Meer
Lees meer...