EK voetbal: Welke wijzigingen mogen we verwachten bij de Rode Duivels tegen Roemenië?

Het is zaterdagavond van moeten bij de Rode Duivels. België neemt het dan in zijn tweede wedstrijd op het EK op tegen Roemenië en doet er goed aan om daar te winnen. De kans is dan ook niet onbestaande dat bondscoach Domenico Tedesco enkele wijzigingen doorvoert in zijn ploeg. Maar op welke posities mogen we nieuwkomers verwachten?

Het Europees kampioenschap begon voor de Rode Duivels met een serieuze domper. België verloor met 0-1 van Slowakije. Hoewel dat zeker geen ramp moet betekenen voor de rest van het toernooi wordt er toch best gewonnen in de tweede groepswedstrijd tegen Roemenië. Hoewel bondscoach Domenico Tedesco niet in zijn kaarten laat kijken, mogen we ons verwachten aan één of meerdere nieuwkomers in de basis.

Tielemans op het middenveld?

Veel analisten waren het erover eens dat Orel Mangala een van de mindere Rode Duivels was tegen Slowakije. De verdedigende middenvelder van Lyon moest voor wat extra zekerheid zorgen voor de relatief onervaren verdediging en naast Amadou Onona, die veel risico in zijn spel legt. Hij miste echter duidelijk wedstrijdritme en gaf zo goed als geen aanvallende impulsen. Om die reden moesten meer aanvallend ingestelde spelers zoals Kevin De Bruyne vaak te ver terugzakken.

Een logische wissel zou zijn om Youri Tielemans in zijn plaats te zetten. De 27-jarige Tielemans is het bij zijn club Aston Villa gewoon om iets aanvallender te spelen en bewees zich recent nog in de wedstrijd van België tegen Engeland. Bovendien heeft Tielemans zijn afschotschot als extra wapen. Aangezien er dit EK veel doelpunten van ver gescoord worden, zou dat een mooie troef zijn voor de Rode Duivels. Dat Tielemans vandaag met de pers sprak, is waarschijnlijk geen toeval. De middenvelder kreeg daar alleszins heel wat vragen over een mogelijke basisplaats tegen Roemenië.

Flankspelers

Ook de positie van Leandro Trossard staat ter discussie. Hoewel Jérémy Doku duidelijk wat efficiëntie miste, was het opvallend dat het spel zo goed als altijd over zijn rechterflank ging. Trossard werd veel minder in het spel betrokken. Bij Arsenal is hij dan ook vooral gewoon om meer centraal te spelen. Hem naar daar verschuiven bij de Rode Duivels, met Kevin De Bruyne een rij naar achteren, is een optie, maar is waarschijnlijk iets te aanvallend voor Tedesco.

Het lijkt waarschijnlijker dat de bondscoach ervoor kiest om Johan Bakayoko in de ploeg te brengen. Op die manier kan die op de rechterflank spelen en kan Doku doorschuiven naar zijn geliefde linkerflank.

Johan Bakayoko – Bron: Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images

Carrasco of De Cuyper

De grote verrassing in de basis tegen Slowakije kwam op er op linksback. Daar verkoos Tedesco Yannick Carrasco boven Maxim De Cuyper. Met de keuze voor Carrasco koos de bondscoach duidelijk voor ervaring, al speelde de 30-jarige speler van Al Shabab zo wel niet op zijn beste positie. Carrasco maakte geen fouten tegen Slowakije, maar liet zich ook niet speciaal positief opmerken. Mogelijk krijgt tegen Roemenië De Cuyper dan toch zijn kans.

Een andere optie als linkerflankverdediger is Arthur Theate. Die was de eerste wedstrijd nog niet fit, maar lijkt nu volledig hersteld van zijn blessure. Hoewel Theate afgelopen seizoen meestal als centrale verdediger speelde, stond hij in het verleden vaak linksachter. Bij Rennes had hij daar vorig jaar ene Jérémy Doky voor zich … een voorteken voor zaterdag? Ook Theate sprak vandaag met de pers.

Vertonghen? Lukaku?

Ook centraal in de verdediging zijn er wat twijfels nu Jan Vertonghen weer fit is. Mogelijk komt hij in de plaats van Wout Faes of Zeno Debast.

Hier en daar wordt ook geopperd om Romelu Lukaku uit de ploeg te halen. De kans dat Tedesco dat doet, lijkt echter heel klein. Onder andere omdat zijn mogelijke vervanger Loïs Openda zich bij de Rode Duivels nog nooit echt trefzeker toonde.

Onze voorspelling voor België – Roemenië:

Meer
Lees meer...