Europees kampioen worden na een nederlaag in de openingswedstrijd? Dit land deed het ons voor

Het Europees kampioenschap 2024 is met een valse noot begonnen voor de Rode Duivels. De Belgische nationale ploeg moest een nederlaag incasseren in zijn openingswedstrijd tegen Slowakije. Dat hoeft echter niet te betekenen dat ons land geen rol van betekenis meer kan spelen op het EK.

Na een wervelende start met twee grote kansen kregen de Rode Duivels tegen Slowakije al na zeven minuten het deksel op de neus. Een blunder in de verdediging werd genadeloos afgestraft door Ivan Schranz. België scoorde later nog twee keer, maar die doelpunten werden telkens afgekeurd door de onverbiddelijke scheidsrechter Halil Umut Meler. Zo eindigde België – Slowakije op een ontnuchterende 0-1.

Die nederlaag hoeft niet te betekenen dat de Rode Duivels geen Europees kampioen meer kunnen worden. In de elf edities die van het EK afgewerkt zijn sinds het toernooi in 1980 groepsfases invoerde, begon de latere kampioen eenmaal met een nederlaag.

Nederland in 1988

Het was Nederland dat in 1988 die moeilijke start wist om te keren. In de openingswedstrijd van dat EK slikten onze noorderburen toen verrassend een 0-1-nederlaag tegen de Sovjet-Unie. Marco Van Basten begon die wedstrijd op de bank en denkt er dan zelfs aan om de selectie te verlaten. Na de nederlaag tegen de Sovjet-Unie grijpt Rinus Michels in voor de tweede match, tegen Engeland. Hij haalt John Bosman uit de basis en geeft Van Basten een kans. Die bedankt met een hattrick.

Nederland wint daarna ook nog van Ierland (0-1) in de groepsfase en van West-Duitsland (1-2) in de halve finale. In die halve finale is het opnieuw Marco Van Basten die in de slotfase met een wereldgoal zorgt voor de verlossing. In de finale treft Nederland opnieuw de Sovjet-Unie, die deze keer met 0-2 voor de bijl gaan. Van Basten kroont zich zo als topschutter van het EK.

Argentinië

Toernooiwinst na een nederlaag in de openingswedstrijd van een EK kwam dus maar één keer voor. Maar op het WK is dat al voorgevallen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de 1-2-nederlaag van Argentinië op het WK 2022 in Qatar.

Op het EK kenden ook Denemarken in 1992, Spanje in 2012 en Portugal in 2016 een moeilijke start. Zij speelden namelijk gelijk in hun openingswedstrijd.

Meer
Lees meer...