Koude douche voor Trump-fans: waarom Elon Musk Twitteraccount van voormalige president niet kan herstellen

Sinds maandag en de aankondiging van Elon Musks overname van een belang in Twitter, vragen veel aanhangers van Donald Trump hem weer toe te laten op het platform. Hun hoop was snel vervlogen.

Maandag werd bekend dat Elon Musk een belang van 9,2 procent in Twitter had gekocht, waardoor hij de grootste aandeelhouder van het bedrijf is geworden. De volgende dag zei de baas van het bedrijf, Parag Agrawal, dat ’s werelds rijkste man ook tot de raad van bestuur zou toetreden. In de nasleep zei Musk dat hij ernaar uitkeek om “in de komende maanden belangrijke verbeteringen aan te brengen aan Twitter”.

Onmiddellijk zagen de aanhangers van de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump deze aankondiging als goed nieuws. Het Twitteraccount van de voorganger van Joe Biden werd op 8 januari 2021 permanent heeft opgeschort, “wegens gevaar voor geweld”. Een besluit dat genomen is na de aanval op het Capitool door veel van zijn aanhangers.

De fans van Trump vroegen Musk al snel om het verbod op te heffen. Onder hen waren verschillende prominente politieke figuren, zoals de Republikeinse afgevaardigden Jim Banks, Lauren Boebert en Marjorie Taylor Greene. Voormalig Brits politicus Nigel Farage sloot zich ook bij hen aan.

Musk lanceerde eind maart een poll onder zijn volgers, waarin hij hen vroeg of ze vonden dat Twitter zich strikt hield aan de vrijheid van meningsuiting, een principe dat “essentieel is voor het goed functioneren van een democratie”. 70 procent van de meer dan 2 miljoen stemmers antwoordde “nee”.

“Onze beleidsbeslissingen worden niet bepaald door het bestuur”

Twitter, gecontacteerd door de Daily Mail, temperde de hoop van Trump-fans: “Twitter zet zich in voor onpartijdigheid bij de ontwikkeling en toepassing van zijn beleid en regels. Onze beleidsbeslissingen worden niet bepaald door de raad van bestuur of de aandeelhouders, en wij zijn niet van plan om onze beleidsbeslissingen terug te draaien.”

“Zoals altijd speelt onze raad van bestuur een belangrijke rol bij het adviseren en informeren van al onze diensten. Onze dagelijkse activiteiten en beslissingen worden genomen door het management en de werknemers van Twitter”, voegde het bedrijf eraan toe. Dat is vrij duidelijk.

Anderzijds is het, zoals we gisteren schreven, niet onmogelijk dat een van de eerste grote beslissingen die Musk zal nemen de invoering van een ‘edit’-knop is. Hij heeft in ieder geval zijn volgers gepolst: de meerderheid is voor, terwijl de Twitterbaas heeft gewaarschuwd dat de gevolgen van deze stemming “aanzienlijk” zouden zijn.

Trump op Gettr?

Ter herinnering: Trump lanceerde in februari zijn eigen sociale netwerk, “Truth Social“. Hij had grote ambities, maar het moet gezegd worden dat het (nog) geen succes is geworden. Bovendien heeft de app, na enkele technische problemen, deze week het vertrek aangekondigd van twee van haar belangrijkste leidinggevenden.

Volgens The Washington Post ging de politicus “privé tekeer” over het onvermogen van zijn platform om een groot publiek aan te trekken. Naar verluidt overweegt hij nu om zich aan te sluiten bij Gettr – een concurrent van Truth Social – een sociaal netwerk dat beweert “gebaseerd te zijn op de principes van het vrije woord”.

(am/lb)

Meer
Lees meer...