Elon Musk zijn ruimte-Tesla Roadster heeft al flink wat records te pakken

Elon Musk zijn ruimte-Tesla Roadster heeft al flink wat records te pakken

De Tesla Roadster die Elon Musk meestuurde met de Falcon Heavy, is niet alleen een staaltje machismo. De wagen van Musk heeft nu, door zijn unieke locatie, ook een aantal records op zijn naam staan. 

Bijna een jaar geleden lanceerde SpaceX een 27-koppige raket, de Falcon Heavy 9 met een payload waar Elon Musk zijn eigen (nouja, ééntje van Tesla) Tesla Roadster inzat, mét passagier. Starman en de rode bolide zijn intussen Mars gepasseerd en dat wil zeggen dat de wagen een aantal opvallende records gebroken heeft.

Hoe ver zit Falcon Heavy?

De wagen is sindsdien een spectaculair lange weg aan het afleggen. Hoe ver ie precies is, kan je ten allen tijde zoeken op whereisroadster.com, een website die zich amuseert met het loggen van de wagen zijn ritje. Volgens hen heeft de Tesla met Starman aan boord intussen meer kilometers afgelegd dan er wegen op aarde zijn. Hij heeft dus zo’n 807 miljoen kilometer ‘gereden’. Ter vergelijking: één omwenteling van de aarde is zo’n 940 miljoen kilometer lang.

De Falcon Heavy en de Roadster zullen één volledige ‘baan’ gedaan hebben in 2019. In elk geval, zonder dat ze een volledig tourtje om de zon hebben gedaan, heeft de Roadster an sich al een record gebroken. Geen enkele auto ter wereld heeft ooit zo’n afstand afgelegd. Het vorige record staat op een Volvo P1800, die deed 5 miljoen kilometer.

Hoeveel verbruikt Falcon Heavy?

Een ander record waar de Tesla van Musk verrassend mee gaat lopen is dat ie zowat de goedkoopste benzinewagen ter wereld is. ’t Is te zeggen: per liter brandstof is de Tesla de goedkoopste. Hoewel de Roadster natuurlijk elektrisch is, mogen we natuurlijk niet vergeten dat het zo’n 527.807 liter benzine heeft gekost om de Falcon Heavy af te schieten. Dat is veel brandstof, maar hij vliegt er momenteel wel 6.410 kilometer mee. Da’s al wat beter dan de gemiddelde bedrijfswagen, toch?

Vier jaar geleden voorspelde Musk dat hij een raket veilig kon laten landen. Drie jaar later deed hij het.

Vorig jaar lanceerde SpacX, Elon Musks ruimte-agentschap de Falcon Heavy 9 als een soort gigantisch reclamepaneel voor commerciële ruimtetuigen. Vooral dat Musk de herbruikbare delen van zijn Falcon Heavy zonder veel schade deed landen, maakt commerciële ruimtevaart een stuk economisch aantrekkelijker.

Kijk hier nog eens naar de landing van de Falcon Heavy en de lancering van Starman

Gesponsorde artikelen