Engie: tegen 2050 moet zon- en windkracht 90% van stroom opleveren, maar aardgas zal nog altijd schommelingen moeten opvangen

Europa is volop bezig aan een energietransitie. De Franse energiegroep Engie, in België onder andere verantwoordelijk voor de uitbating van de kerncentrales, stelde maandag een scenario voor om tegen 2050 de klimaatdoelstellingen te halen.

De essentie: Volgens Engie moet het energieverbruik in de 15 landen waarvan de energiesystemen verweven zijn, waaronder België en de grootste economieën van Europa zoals Duitsland en Frankrijk, tegen 2050 met 34 procent omlaag om de nettonuldoelstellingen te halen. Tegelijkertijd zal het elektriciteitsverbruik bijna verdubbelen.

  • Om dat te verwezenlijken, zal Europa grote veranderingen moeten doorvoeren. Volgens Engie moet een “divers scala aan technologische keuzes” worden toegepast “met geen ruimte voor dogma”.
  • Vooral zon- en windkracht moet sterker worden ingezet, zegt de energiereus. Tegen 2035 zal 78 procent van de elektriciteitsproductie via hernieuwbare bronnen moeten gebeuren, en tegen 2050 zelfs 90 procent. Dat betekent dat tegen 2050 zes keer zoveel hernieuwbare energie moet worden geproduceerd.
  • Om de schommelingen in de productie op te vangen, moet Europa ook voor 600 gigawatt (GW) aan bijkomende capaciteit ontwikkelen, in de vorm van batterijopslagsystemen, waterkrachtcentrales en gascentrales. Dat is een verviervoudiging tegenover de huidige capaciteit.
  • Engie benadrukt dat gascentrales zullen draaien op groene waterstof of biogas. Bestaande gasinfrastructuur kan volgens de energiereus aangepast worden “aan een volledig koolstofvrije energiemix voor een beperkte kostprijs”. Indien geen nieuwe gascentrales gebouwd worden, berekent Engie dat de energietransitie 37 miljard euro meer zal kosten. 

En kernenergie?

Toch opgemerkt: Engie, de uitbater van de Belgische kerncentrales, voorziet voor kernenergie geen grote rol in de transitie naar een koolstofarm energienetwerk.

  • Het bedrijf gelooft dat kernenergie een steeds kleiner aandeel zal hebben in de Europese stroomproductie. In Frankrijk denkt het bijvoorbeeld dat het aandeel zal verminderen naar een derde van het totaal, terwijl dat vandaag de dag nog zo’n 70 procent is.
  • Ook in België is Engie niet al te happig meer op kernenergie. Het bedrijf onderhandelt momenteel met de regering over een verlenging van de twee jongste kernreactoren, maar was eigenlijk geen vragende partij voor die verlenging. Kernenergie is volgens Engie “geen core business” meer. In de plaats wil het meer investeren in zon en wind.
Meer
Lees meer...