‘Euphoria’: Castingdirector vertelt over hoe Zendaya bijna naast de rol van Rue greep

Het is haast niet voor te stellen om iemand anders dan Zendaya in de rol van Rue te zien in Euphoria. Toch scheelde het haar of HBO had een andere actrice gecast. Aanvankelijk wilden de makers namelijk iemand casten die een soortgelijk verhaal als het personage Rue had meegemaakt, iets wat bij Zendaya uiteraard niet het geval is.

Al twee seizoenen lang schittert Zendaya in de HBO-serie Euphoria als Rue. Dat is een drugsverslaafde tiener die probeert af te kicken, maar regelmatig hervalt en zelfs meermaals bijna sterft aan een overdosis. De serie gemaakt door Sam Levinson, de zoon van de Oscarwinnende regisseur Barry Levinson (Rain Man).

Sam Levinson haalde het oorspronkelijke idee voor de reeks Euphoria bij een gelijknamige serie uit Israël. Hij paste het verhaal echter grondig aan en baseerde zich daarbij op zijn eigen jeugd. Als tiener had hij naar eigen zeggen namelijk zelf ook heel veel last van angstaanvallen, depressies en drugsverslavingen. Heel veel van die ervaringen zitten dan ook verwerkt in de HBO-reeks Euphoria.

Onervaren actrice

Het is om die reeks dat Sam Levinson voor het hoofdpersonage Rue aanvankelijk op zoek ging naar een actrice die ervaring had met gelijkaardige problemen. Castingdirector Jennifer Venditti sprak daar recent over met Variety. “Mijn team had op straat een jonge vrouw gescout. Het was echt een fantastische persoon die een soortgelijk traject had afgelegd als Rue en haar problemen had overwonnen”, legt ze uit.

“Het maken van een serie kan echter vele jaren duren. En hoewel we allemaal van die vrouw hielden, moesten we streng zijn. Door haar onervarenheid als actrice wisten we niet of ze wel helemaal klaar was, of ze het wel ging aankunnen”, gaat Venditti verder.

Zendaya

Het is toen dat het castingteam uitkwam bij Zendaya. “Het is heel interessant dat we uiteindelijk iemand hebben gevonden die juist de tegenpool is”, vertelt ze. “Zendaya heeft niet de ervaringen meegemaakt van Rue, maar wist die toch prachtig over te brengen op beeld.”.

Aangezien Zendaya ondertussen al meerdere prijzen won – waaronder een Emmy Award – voor haar rol als Rue lijkt het erop dat het castingteam uiteindelijk de juiste keuze heeft gemaakt. In het aankomende derde seizoen van Euphoria zal de jonge ster waarschijnlijk zelfs een aflevering regisseren.

De eerste twee seizoenen van Euphoria zijn bij ons te zien via Streamz.

Meer
Lees meer...