Left Right
scrollTop top

Europa start met de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik V


© Toedienen van het Russische vaccin Spoetnik V – Isopix

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is gestart met de beoordeling van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Bij een positieve evaluatie kan een formele goedkeuringsaanvraag worden ingediend.

De zogenaamde ‘rolling review’ is de laatste stap voordat er een formele goedkeuringsaanvraag kan worden ingediend. Door het opstarten van de evaluatie zou het minder lang dan normaal moeten duren om een eventuele marktaanvraag te beoordelen.

9 op 10 gevaccineerden worden beschermd

Volgens de vaccinontwerpers van het Russische instituut Gamaleya zou het Russische coronavaccin Spoetnik V negen op de tien gevaccineerden beschermen tegen Covid-19. Zij baseren zich daarbij op een tussentijdse analyse van een experimentele vaccinatieronde bij tienduizenden vrijwilligers. Net zoals bij het merendeel van de overige vaccins moet er twee keer een prik gezet worden om te genieten van een optimale bescherming.

Rusland heeft al laten weten dat het vanaf juni voldoende dosissen kan leveren om 50 miljoen Europeanen te vaccineren tegen het virus. Natuurlijk moet eerst de goedkeuring van Europa komen. Daarnaast verwacht Rusland dat verschillende Europese landen het vaccin deze maand al zullen goedkeuren, los van het EMA.

Drie goedgekeurde vaccins in EU

Op dit moment zijn er al drie vaccins goedgekeurd door Europa: Pfizer/BioNTech, Moderna en Oxford/AstraZeneca. Op 11 maart spreekt het EMA zich uit over het vaccin van Johnson & Johnson. Er lopen ook nog rolling reviews voor de vaccins van Novavax en CureVac.

Lees ook: Poetin pompte immens veel geld in wetenschappelijk onderzoek. Zien we met Spoetnik V het resultaat?


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  132.924.873
 • Aantal
  doden
  2.885.082
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  922.487
 • Aantal
  doden
  23.428