‘Eurosong 2023’: Dit zijn de 15 juryleden die meebeslissen over Belgische inzending

Een nieuw jaar betekent ook: een nieuw Eurovisiesongfestival. Dit jaar zal dat plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk, omdat het nog steeds te gevaarlijk was om het in Oekraïne te organiseren. In mei 2023 zullen we dus ook onze Belgische inzending zien schitteren, maar daarvoor moet die eerst nog worden gekozen. En daar beslist, naast het publiek, ook een vakjury over.

Op 14 januari weten we wie België naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool stuurt. Loredana, Chérine, Ameerah, Gustaph, gala dragot, The Starlings of Hunter Falls: een van hen zal het worden. Maar voor we dat beslissen, is er natuurlijk nog een grote liveshow op de televisie en in Paleis 12. Daarbij hebben zowel het publiek als een jury inspraak en vandaag maakte de VRT bekend wie de 15 juryleden zijn.

Bekende gezichten

Maar liefst zeven kandidaten zullen deze maand strijden om een plekje op het grootste podium van Europa. Wie dat zal worden, wordt op 14 januari beslist tijdens een grote liveshow. Daar krijgt het publiek inspraak, maar zullen de acts ook kritisch worden bekeken door een vakjury van maar liefst 15 personen. En daarbij zitten ook heel wat bekende gezichten en experts in het vak.

De twee meest opvallende gezichten zijn zonder twijfel Nikkie De Jager en Alexander Rybak. De Jager is een fenomeen op YouTube. Ze was in 2021 ook al te zien tijdens het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, waar ze mee presenteerde. “Dat ik nu mee mag bepalen wie België gaat vertegenwoordigen, vind ik zo’n groot feestje. Wat een vertrouwen … ik heb er zin in!”, klinkt het bij haar.

Rybak is dan weer nog steeds bekend door zijn succesvolle deelname voor Noorwegen in 2009, waar hij met Fairytale het Eurovisiesongfestival won. Ook twee van onze vorige inzendingen, Laura Tesoro en Jérémie Makiese, nemen plaats in de tv-jury.

15 juryleden

Naast die drie gezichten, zijn er nog twaalf andere namen uit het vak die hun opwachting zullen maken in de backstage. Ook zij krijgen dan uiteindelijk inspraak in wie België mag gaan vertegenwoordigen.

Die namen zijn Laura Govaerts (MNM), Ann Reymen (Radio 2), Korneel De Clercq (Radio 1), Thibault Christiaensen (StuBru), Francisco Schuster (#LikeMe), Leslie Cable (Delegatieleider voor RTBF op het Eurovisiesongfestival), Jasper Van Biesen (auteur 65 jaar België op het Songfestival), Stephan Monsieur (voorzitter OGAE, de officiële fanclub van het Songfestival), André Vermeulen (journalist en songfestivalspecialist), Els Germonpré (muziekcoördinator Eén) en Manu Lammens (muziekverantwoordelijke MNM). 

Meer
Lees meer...