Left Right
scrollTop top

Eurovisiesongfestival: week voor start hebben bookmakers nieuwe topfavoriet (en wat zijn de kansen van België?)


Eurovisiesongfestival Rotterdam
© Bron: Photo by Robin Utrecht/Shutterstock

Volgende week is het Eurovisieweek en dus wordt er vol spanning uitgekeken bij de bookmakers naar de kanshebbers op de zege. En sinds vandaag staat daar een nieuwe topfavoriet helemaal bovenaan. Frankrijk is namelijk over Malta gesprongen. Voor België ziet het er heel wat minder goed uit. De bookmakers voorspellen dat Hooverphonic naast de finale grijpt.

In het Eurovisiesongfestival zijn er af en toe jaren waarin er van maanden van te voren een uitsproken topfavoriet is (denk maar aan de Loreen met Euphoria voor Zweden in 2012), maar meestal is het moeilijker om de winnaar te voorspellen.

IJsland, Zwitserland, Malta

Ook dit jaar is dat het geval en dus staat er regelmatig een ander land bovenaan bij de bookmakers. Eind vorig jaar, nog voor de meeste landen hun nummer hadden bekendgemaakt, stond IJsland helemaal bovenaan. Daði & Gagnamagnið, de topfavoriet van het geannuleerde festival van vorig jaar, had toen namelijk bekendgemaakt dat hij in 2021 zou terugkeren.

Begin maart loste Zwitserland dan zijn nummer en meteen schoot Tout l’Univers van Gjon’s Tears helemaal naar de eerste plaats bij de bookmakers. Iets later werd hij echter al afgelost door Malta, dat halverwege maart als allerlaatste land zijn lied had gelost. Je Me Casse van de 18-jarige Destiny wist blijkbaar meteen veel mensen te bekoren.

Frankrijk

Die eerste plaats bij de bookmakers wist Destiny bijna twee maanden vast te houden, maar sinds vandaag moet ze Frankrijk voor zich dulden. De ballade Voilà van Barbara Pravi heeft volgens de bookies 19 procent kans op de overwinning. Dat is twee procent meer dan Malta en zes procent meer dan Zwitserland. Daarna volgen Italië, Bulgarije en IJsland.

En België

Voor België zijn de bookmakers heel wat minder optimistisch. Terwijl ons land de voorbije jaren vaak het lievelingetje was van de goksites is dat nu helemaal anders. Zij geven België amper 44 procent om door te stoten naar de finale en voorspellen een twaalfde plaats voor The Wrong Place van Hooverphonic in de eerste halve finale. Aangezien maar tien landen doorstoten, zou dat dus willen zeggen dat het avontuur van Alex Callier, Geike Arnaert en de rest van de band er dinsdagavond al opzit.

Lees ook: Eurovisiesongfestival: Geslaagde eerste repetitiedag voor Hooverphonic


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…