Left Right
scrollTop top

Hongarije doet niet mee aan Eurovisiesongfestival omdat het ‘te gay’ is


Eurovision Song Contest
© GettyImages

Hongarije zal dit jaar niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Dat komt omdat het evenement volgens de extreemrechtse premier, Viktor Orbán, te gay zou zijn. Het was al bekend dat Hongarije niet zou meedoen, maar het land gaf nooit eerder een officiële reden.

Dat de regering van Orbán zo conservatief is, zien we ook in het feit dat hij resoluut een traditioneel gezin promoot in Hongarije. Gezinnen waarbij twee mensen van hetzelfde geslacht een kind adopteren ziet hij als pedofilie. Tijdens een televisie-uitzending noemde de regering het Eurovisiesongfestival zelfs een homoseksuele vloot. Daardoor is het niet raar dat het land niet wil meedoen omdat het te gay is.

Beslissing van de openbare omroep?

Een woordvoerder van de regering vertelde op Twitter dat de associatie met de LGTBQ-gemeenschap niet de reden is voor de terugtrekking van Hongarije. Maar een andere reden kon de woordvoerder niet geven.

De openbare publieke omroep van Hongarije liet aan The Guardian weten dat de omroep dit jaar rechtstreeks in nieuwe talenten zal investeren, in plaats van een deelname aan Eurovisie. In Hongarije wordt namelijk elk jaar een talentenjacht georganiseerd, waarbij de winnaar het land vertegenwoordigt op het songfestival. Dit jaar zal Hongarije de winnaar dus niet doorsturen maar wel laten optreden op festivals en media-events.

Waarom de omroep die beslissing genomen heeft, wil het bestuur niet zeggen. Vorige week vertelde de regering van Orbán nog dat de beslissing helemaal losstaat van de politiek. De regering zei dat de openbare omroep besloten had om niet naar Rotterdam te trekken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452