Eurovisiesongfestival: Nederland twijfelt nog steeds aan deelname en krijgt uitstel

Nederland heeft nog steeds geen beslissing genomen over zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2025. De verantwoordelijke omroep AVROTROS kreeg van organisator EBU uitstel tot 1 november 2024 om een definitieve beslissing te nemen.

De gebeurtenissen rond Joost Klein op het Eurovisiesongfestival zijn ondertussen algemeen bekend. Na zijn optreden tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival in mei dit jaar maakte de zanger een dreigende beweging naar een cameravrouw die hem filmde. De zaak zorgde voor veel ophef en leidde tot Kleins diskwalificatie door organisator EBU.

Intern onderzoek

Ondertussen is Joost Klein vrijgesproken van deze feiten, maar voor de Nederlandse omroep AVROTROS is de kous daarmee nog niet af. Zij waren niet te spreken over hoe alles verlopen is tijdens het meest recente Eurovisiesongfestival. Organisator EBU kwam daarop zelf al met een intern onderzoek en enkele aanbevelingen naar de toekomst toe.

Dat alles moet ervoor zorgen dat het Eurovisiesongfestival in 2025 minstens evenveel deelnemende landen heeft. De deadline voor die landen ligt op 15 september en dan hoopt de EBU dus dat de deelnemerslijst opnieuw groot is.

Beslissing pas op 1 november

Nederland heeft echter al laten weten dat het die deadline niet zal halen. AVROTROS is namelijk nog steeds in overleg met de EBU en zijn topman Jean Philip De Tender. Die gesprekken zouden “constructief” zijn verlopen, maar toch is er nog geen beslissing over genomen over een deelname. Nederland heeft daarom uitstel gevraagd tot 1 november. Pas dan zal er een definitieve beslissing genomen worden. Waarover hun twijfel precies gaat, is niet geweten.

Meer
Lees meer...