Gamer Faker en zijn team vrijgesteld van legerdienst na goud op de Asian Games

Het League of Legends-team van Zuid-Korea heeft goud gewonnen op de Asian Games. Daardoor is het volledige team nu vrijgesteld van de verplichte legerdienst. Zuid-Korea is een van de weinige landen ter wereld waar elke gezonde man een verplichte legerdienst van minstens anderhalf jaar moet uitvoeren. Er bestaan hierop wel enkele uitzonderingen en daar kan het League of Legends-team nu gebruik van maken.

In de finale League of Legends op de Asian Games stond er voor het team van Zuid-Korea meer op het spel dan enkel een gouden medaille. Iedere Zuid-Koreaanse atleet die op de Asian Games een gouden medaille wint, verdient daarmee namelijk een vrijstelling van de verplichte legerdienst. Esports is dit jaar voor het eerst een discipline op de Asian Games, waardoor dus ook esporters kans maakten op de vrijstelling.

Faker

Het waren bange tijden voor het Zuid-Koreaanse League of Legends-team. Faker, de ster van het team, moest namelijk forfait geven voor de finale omdat hij ziek was. Toch slaagde het team erin om te winnen, waardoor alle teamleden, dus ook Faker, een vrijstelling krijgen voor de legerdienst in Zuid-Korea.

“Ik vond het jammer dat ik de match voor de gouden medaille niet mee kon spelen”, klonk het bij Faker. “Maar vanuit een teamstandpunt heeft iedereen het er geweldig vanaf gebracht. Winnen is het belangrijkste, ongeacht hoe het gebeurt.”

Legerdienst

Enkele jaren geleden werd er door de Zuid-Koreaanse overheid al gediscussieerd over een mogelijke uitzondering op de legerdienst voor Faker en de razend populaire boyband BTS. Daarbij kregen de leden van BTS twee jaar uitstel op de startdatum van hun legerdienst. Zo hadden ze dus nog tijd tot hun 30ste om hun legerdienst aan te vatten. Deze beslissing werd niet geheel toevallig begin december 2020 gemaakt, net voor de 28ste verjaardag van Jin, het oudste lid van BTS. De leden van BTS hakten vorig jaar, enkele maanden voor de nieuwe deadline van Jin, echter zelf de knoop door en begonnen aan hun legerdienst. Op dit moment zijn Jin, j-hope en SUGA bezig aan hun dienstplicht. De andere vier leden volgen later dit jaar.

Voor Faker werd in 2020 nog geen uitstel uitgesproken, omdat hij toen nog maar 24 jaar oud was en dus nog enkele jaren de tijd had. Maar nu hoeft hij dus geen uitstel te krijgen, want door de overwinning van zijn team op de Asian Games zal hij enkel een korte training moeten doen van enkele weken, waarna hij opnieuw kan beginnen gamen. Faker heeft op dit moment nog een contract tot 2025 bij T1 en zal dus nog zeker twee seizoenen actief zijn.

Ook de andere leden van het League of Legends-team – Zeus, Kanavi, Ruler, Keria en Chovy – zijn vrijgesteld van hun legerdienst.

Meer
Lees meer...