SUGA begint als derde lid van BTS aan (langere) legerdienst

Rapper SUGA is als derde lid van BTS aan zijn verplichte legerdienst begonnen. SUGA zal daarbij niet de standaard legerdienst doen, zoals Jin en j-hope op dit moment aan het doen zijn, maar zal een langere, alternatieve dienstplicht vervullen.

SUGA van BTS heeft zich vandaag aangemeld voor zijn verplichte militaire dienstplicht. Iets meer dan een maand geleden kwamen we al te weten dat SUGA het volgende lid van de boyband zou zijn die aan z’n dienst zou beginnen en nu is de dag dus aangebroken.

BTS en de legerdienst

Er heerste lang onzekerheid over de dienstplicht voor de leden van BTS. Zuid-Korea is een van de landen waar elke gezonde man nog steeds een verplichte legerdienst moet uitvoeren, maar er zijn hierop wel enkele uitzonderingen.

Succesvolle atleten en klassiek geschoolde muzikanten kunnen door het winnen van bepaalde titels namelijk een vrijstelling krijgen voor de legerdienst. Voetballer Son Heung-min kon hier bijvoorbeeld gebruik van maken omdat hij op de Asian Games van 2018 goud won voor Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse regering discussieerde al enkele jaren over een mogelijke uitzondering voor populaire muzikanten zoals BTS, die erin slaagden om Zuid-Korea als muziekland op de wereldkaart te zetten.

Bijna drie jaar geleden kregen de leden van BTS een kleine uitzondering. Ze mochten de start van hun legerdienst met twee jaar uitstellen omdat ze een speciale erkenning kregen van het ministerie van Cultuur, Sport of Toerisme. Maar die twee jaar liepen vorig jaar af en er was nog steeds geen beslissing over een mogelijke volledige uitzondering voor BTS. Daarom nam de groep het heft in eigen handen.

Jin en j-hope

Volgende maand is het een jaar geleden dat de zeven leden van BTS lieten weten dat ze allemaal hun militaire dienstplicht zouden vervullen. De eerste die daarmee begon was Jin, het oudste lid van BTS. Hij vierde in december vorig jaar zijn 30ste verjaardag, waardoor de twee jaar uitstel dus ook ten einde liep. Op 13 december 2022 vertrok Jin dan naar het leger waar hij nu al meer dan negen maanden verblijft. Hij zal terugkeren op 12 juni 2024.

In april vertrok j-hope als tweede lid naar het leger. Ook hij is op dit moment bezig met de reguliere legerdienst van 18 maanden, waardoor hij zijn dienstplicht zal beëindigen op 17 oktober 2024.

SUGA

Een dag na het laatste concert van de ‘D-DAY’-tour van SUGA, kwam het officiële statement van BIGHIT MUSIC dat SUGA de volgende zou zijn die zijn legerdienst zal aanvatten. Bij de bekendmaking van zijn exacte startdatum, kwamen we ook te weten dat SUGA zijn dienstplicht zal vervullen bij de sociale dienst. Daardoor gaat het om een langere dienstplicht en zal hij 21 maanden weg zijn in plaats van 18. Hij zal daardoor terugkeren op 21 juni 2025. Omdat SUGA zijn dienstplicht bij de sociale dienst zal uitvoeren, werd hij niet afgezet door de rest van de leden van BTS, zoals wel het geval was bij Jin en j-hope.

Om middernacht Koreaanse tijd deelde SUGA een laatste bericht aan z’n fans via het fanplatform Weverse. “Dankzij ARMY ben ik zo ver geraakt. Maar nu is mijn tijd gekomen. Ik zal terugkeren wanneer ik mijn dienstplicht uitgevoerd heb. Wees voorzichtig nu het weer kouder wordt omdat de herfst aangebroken is. Blijf gezond en ik zie jullie in 2025. ARMY, zoals altijd, bedankt en ik hou van jullie.”

Meer
Lees meer...