Financiële tegenvaller voor KBVB na vroegtijdige exit op EK voetbal

De vroege uitschakeling van de Rode Duivels in het Europees kampioenschap voetbal, na een 1-0-nederlaag tegen Frankrijk in de achtste finale, heeft niet alleen sportief, maar ook financieel grote gevolgen voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

De KBVB rapporteerde vorig jaar een recordverlies van 11 miljoen euro, een verlies dat minder opvalt in een jaar zonder groot toernooi zoals een EK of WK. Echter, de vroege uitschakeling op EURO 2024, na enkele jaren van sportief succes, verhoogt de financiële druk op de bond aanzienlijk. België lijkt niet langer mee te kunnen met de financiële top van Europa.

Prijzengeld blijft achter

De verwachting om financieel te profiteren van het toernooi kwam niet uit. Door de nederlaag tegen Frankrijk verdiende België slechts 12,25 miljoen euro aan prijzengeld. Dit bedrag bestaat uit 9,25 miljoen euro startgeld, 1,5 miljoen euro voor het bereiken van de achtste finale, 1 miljoen euro voor de overwinning tegen Roemenië en 0,5 miljoen euro voor het gelijkspel tegen Oekraïne.

Van de laatste zes grote toernooien was alleen het mislukte WK van 2022 in Qatar financieel minder succesvol met 8,7 miljoen euro aan prijzengeld. Het WK van 2018 was het meest lucratief, met een derde plaats en een prijzengeld van 20,4 miljoen euro.

Hoewel de inkomsten beperkt waren, bleven de kosten hoog. Volgens Sporza kostte de omkadering van de Rode Duivels in Duitsland in totaal 5,75 miljoen euro. Dit zorgt ervoor dat de financiële balans van het EK voor de KBVB allesbehalve positief is. De bond relativeert echter zelf de financiële schade.

Impact op de sportieve toekomst

De matige prestaties van de Rode Duivels hebben ook sportieve gevolgen. De positie van bondscoach Domenico Tedesco staat ter discussie. Echter, gezien zijn recente contractverlenging, zou zijn ontslag een kostbare zaak zijn voor de KBVB. Dit gegeven kan mogelijk zijn positie redden, ondanks de teleurstellende prestaties van het team.

De vroege uitschakeling op het EK en de daarmee gepaard gaande financiële tegenvallers onderstrepen de uitdagingen waarmee de KBVB momenteel wordt geconfronteerd, zowel op sportief als financieel vlak.

Meer
Lees meer...