‘Friends’-acteurs lieten scènes met opzet falen als ze niet akkoord gingen met verhaallijn

Dat de acteurs van Friends na tien seizoenen graag iets anders wilden doen, dat is al een tijdje bekend. Maar ook tijdens de opnames van de reeks lieten ze soms uitschijnen dat ze niet meer zo graag op de set stonden. Het ging zelfs zover dat de acteurs enkele scènes met opzet lieten falen.

Friends is zonder twijfel de populairste sitcom aller tijden, maar toch lijkt niet iedereen een even grote fan. Zelfs de acteurs vonden de scenario’s soms te flauw en lieten blijken dat ze na een tijdje andere horizonten wilden opzoeken. In een boek doet ex-scenariste Patty Lin haar boekje open over hoe het er soms op de set aan toe ging.

Friends

In Friends zagen we de dagelijkse avonturen, keuzes, vergissingen en moeilijkheden van Phoebe (Lisa Kudrow), Monica (Courteney Cox), Rachel (Jennifer Aniston), Ross (David Schwimmer), Chandler (Matthew Perry) en Joey (Matt Le Blanc). Zij maakten tussen 1994 en 2004 het mooie weer op de zender NBC en waren uiteindelijk in maar liefst 236 afleveringen te zien.

Dat het voor de acteurs in die tien jaar niet altijd even makkelijk was, dat wisten we al een tijdje. Zo kampte acteur Matthew Perry jaren met alcohol-en drugsproblemen en waren er ook enkelen die met angstaanvallen te maken kregen. Maar de acteurs maakten het ook voor de scenaristen en de crew soms niet makkelijk.

“Scènes herschrijven”

In de autobiografie End Credits: How I Broke Up With Hollywood doet scenariste Patty Lin haar verhaal over haar tijd op de set van Friends. Daarbij vertelde ze hoe de acteurs soms een bepaald idee in hun hoofd hadden en daar niet van wilden afwijken.

“Wanneer ze een grap niet zo fijn vonden, wisten ze hoe ze die moesten neerhalen of op zo’n manier moesten spelen dat het inderdaad niet grappig was. Zo wisten ze zeker dat de grap herschreven moest worden”, vertelt Lin. “Op die manier zijn er eigenlijk heel wat goeie grappen uit de reeks verdwenen. Ik begrijp dat ze zeer beschermend waren over hun personages, maar soms zorgde dat gedrag voor heel wat ergernis en haalde het de magie soms enorm naar beneden.”

Meer
Lees meer...