‘Friends’-bedenkster doorbreekt stilte: “De reeks was te blank”

Marta Kauffman, één van de bedenkers van Friends, heeft in een interview met de initiatiefnemers van het virtuele ATX TV-festival gezegd dat ze destijds niet genoeg aan diversiteit gedaan heeft met de sitcom. Ze stelt nu dat Friends het verhaal van vier blanke mensen vertelt die in New York samen wonen. De sitcom is sinds de jaren ’90 enorm populair en wordt in ons land nog steeds veel bekeken op Netflix. David Schwimmer die in de reeks Ross speelt, zou er zelfs ten tijde van de opnames al aangedrongen hebben op meer kleur in de serie.

De eerste aflevering van Friends werd uitgezonden in 1994, maar anno 2020 is de serie nog steeds razend populair. De hoofdrolspelers Joey, Chandler, Ross, Phoebe, Monica en Rachel waren allemaal jong, prettig gestoord en blank. Daarnaast zijn sinds de moord op George Floyd diversiteit en rassenongelijkheid echter weer een belangrijk issue.

Een geëmotioneerde Marta Kauffman, één van de bedenkers van de reeks, zei op het virtuele ATX TV-festival dat ze spijt had van de keuzes die ze destijds maakte: “Had ik het toen geweten, dan had ik andere keuzes gemaakt. Ik ben altijd voorstander van meer diversiteit in mijn bedrijf, maar ik heb niet genoeg gedaan.”

Ross

Friends

Het is niet de eerste keer dat één van de medewerkers van Friends zich vragen stelt bij de samenstelling van de cast en crew van toen. David Schwimmer, de gevierde acteur die destijds de rol van Ross Geller voor zijn rekening nam, liet eerder al in een interview weten dat hij er in de jaren ’90 al bij de producers op had aangedrongen om meer gekleurde mensen te casten.

Wellicht gaf de productie toch een beetje gehoor aan de smeekbede van Schwimmer, want op een bepaald moment ging Ross een zwarte vrouw daten die vertolkt werd door de actrice Aicha Tyler. Ross had eerder ook al gedate met Julie, die Aziatisch is.

Friends werd van 1994 en 2004 uitgezonden en was wereldwijd een groot succes. Bij ons was de sitcom te bekijken op VT4, maar nu kan je de avonturen van de New Yorkse vrienden nog steeds volgen op Netflix. In de VS verhuisde Friends van Netflix naar HBO Max.

Meer
Lees meer...