Uitvaart George Floyd: ook mensen in uniform betuigen steun

Duizenden bezoekers zijn afgezakt naar de Fountain of Praise-kerk in de Amerikaanse stad Houston om een laatste groet te brengen aan George Floyd. De Afro-Amerikaan werd ongeveer twee weken geleden vermoord door politiegeweld in de stad Minneapolis. Het gevolg van de moord was een nieuwe golf van Black Lives Matter-betogingen. Floyd groeide op in Houston.

George Floyd ligt in een flamboyante, goudkleurige open kist opgebaard. Op beelden van onder meer de Amerikaanse zender NBC is te zien hoe mensen achter elkaar lopen om een laatste groet te brengen aan de vermoorde Amerikaan.

Een groot aandeel van de bezoekers zijn mensen in uniform die deel uitmaken van de politie en andere ordediensten. Sommige bezoekers staken hun vuist in de lucht voor de kist als teken van solidariteit en steun in te strijd tegen de rassenongelijkheid.

Lichaamstemperatuur

Aangezien de coronacrisis ook in de VS nog volop aan de gang is, zijn er bij de uitvaartceremonies strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo worden er onder meer foto’s genomen waarmee de lichaamstemperatuur van de bezoekers buiten de kerk wordt gemeten. De meeste bezoekers droegen mondmaskers. Aan hen werd ook gevraagd om afstand te houden van elkaar.

Internationale protesten

George Floyd overleed op 25 mei nadat een blanke politieman gedurende meer dan 8 minuten met zijn knie op zijn nek ging zitten. De 46-jarige Floyd liet nochtans meermaals weten dat hij moeite had om te ademen. Na deze moord volgden niet alleen in de VS, maar over de hele wereld protesten tegen racistisch politiegeweld en racisme in het algemeen. 

Even dreigde Amerikaans president Trump er ook mee om het leger in te zetten tegen de betogers. De agent die George Floyd doodde, wordt dan toch aangeklaagd voor moord. Ook de drie andere agenten die bij de moord aanwezig waren en niet ingrepen, worden vervolgd.

George Floyd wordt vandaag begraven in Pearland bij Houston. Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden was afgezakt naar Houston. Daar sprak hij een uur lang met de familie en nabestaanden van Floyd. Biden zal zelf niet bij de uitvaartplechtigheid aanwezig zijn, maar nam wel een videoboodschap op die tijdens de dienst zal worden afgespeeld.

Meer
Lees meer...