Left Right
scrollTop top

‘Friends’-schrijvers leggen uit wat Rachel bedoelde met “It IS a big deal!”


Friends Ross Rachel Ruzie
© Friends

Friends zit er al op sinds 2004. Maar uit 10 seizoen, en in totaal 236 afleveringen, zijn wel heel wat memorabele quotes voortgekomen. Als we het over de relatie tussen Ross en Rachel hebben, moet “We were on a break” waarschijnlijk de meest memorabele zijn, maar “It’s NOT that common, it DOESN’T happen to every guy, and it IS a big deal!” staat met glans op de tweede plaats. Maar waarover heeft Rachel het precies? De schrijvers leggen het uit.

We keren even terug in de Friends-tijd. Rachel (Jennifer Aniston) en Ross (David Schwimmer) gaan uit elkaar, maar die breuk is niet permanent. Het koppel neemt gewoon even een pauze. Maar tijdens die pauze heeft Ross zich nogal geamuseerd met the girl from the copy place, waar alle mannen in de reeks stapelverliefd op zijn geworden.

Rachel ontdekt dat en is eerst razend, maar beslist uiteindelijk dat ze het Ross kan vergeven. Ze vraagt wel in een brief (van 18 pagina’s, front and back!) dat Ross z’n verantwoordelijkheid neemt voor alles dat misgelopen is in hun relatie. Hij gaat akkoord, maar da’s eigenlijk alleen maar doordat hij in slaap is gevallen terwijl ie de brief aan het lezen was.

Grammatica en verwijten

De twee delen het bed, en alles ziet er goed uit, tot Rachel plots over de brief begint (die Ross uiteindelijk toch helemaal heeft gelezen). Ross ontploft, roept (uiteraard) “we were on a break“, kleedt zich aan en stormt de kamer uit.

Na een korte grammaticales van Ross (het verschil tussen you’re en your), gaat het koppel écht uit elkaar. De verwijten vliegen in het rond, en op het moment dat Ross door de deur stapt, roept Rachel hem na: “It’s NOT that common, it DOESN’T happen to every guy, and it IS a big deal!

It IS a big deal”

Maar waar heeft Rachel het precies over? Wel, dat het iets met seks te maken heeft, lijkt ons duidelijk. Maar waar ze precies naar verwees, was tot nu een mysterie, terwijl het eigenlijk best simpel is. De schrijvers van Friends spraken met Entertainment Weekly en deden hun verhaal.

“Het was de eerste keer dat ik m’n mop opschreef voor ik ‘m pitchte”, vertelde Greg Malins. “Ik herinner me dat ik dacht, ‘Als ik dit niet precies juist pitch, zal het niet aanslaan’.” Daarna hielpen alle Friends-schrijvers om de mop nog beter te maken. “‘Ik herinner me dat we allemaal als de personages naar elkaar stonden te roepen.”

“De verwijten vlogen in het rond, en ik had een idee”, zei Malins nog. “Rachel zegt: ‘Die ene keer, toen je te vroeg klaarkwam, zei ik dat het oké was, maar dat was het niet’.” Gaat er een belletje rinkelen? In het tweede seizoen van Friends gaan Ross en Rachel op date, in het museum. Daar beginnen de twee met rollebollen, letterlijk, en Rachel rolt over een brikje sap.

Friends is één van de 50 beste series op Netflix. De volledige lijst vind je hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810