‘Game of Thrones’: verwijderde scènes verklaren de ‘Mad Queen’-lijn van Daenerys

In het laatste seizoen van Game of Thrones liet Daenerys een verontrustende kant van zichzelf zien. Ze ontpopte zich – zoals haar afkomst al had kunnen voorspellen – tot een echte Mad Queen. Voor veel fans kwam die transformatie uit het niets. Maar in het scenario van de reeks stonden verschillende kleine details die dat verschil nét iets logischer hadden gemaakt, mochten ze ook effectief in de beelden opgenomen zijn.

Jarenlang hebben fans reikhalzend uitgekeken naar het laatste seizoen van Game of Thrones. En die finale was – simpel gezegd – teleurstellend. Fans en critici waren het erover eens: zowel de verhaallijn van het achtste seizoen als het tempo waaraan die erdoor geramd werd, waren absurd.

Nieuwe koning

Na acht jaar en even veel seizoenen, was het dan ein-de-lijk zover. Game of Thrones kreeg een finale en we zouden na al die jaren te weten komen wie op de troon kwam te zitten. Na heel wat wikken, wegen en doden, kwamen de meeste fans uit op Jon Snow en Daenerys Targeryen.

Spoiler alert: na een indrukwekkende vergadering (kuch) kwam Bran The Broken eruit als ultieme winnaar van the game of thrones. Dat het Daenerys niet geworden was, kwam voor niemand nog als een verrassing. Dat was ook praktisch onmogelijk, want zij was helemaal niet meer het schattige meisje dat uitgehuwelijkt werd aan een “monster”.

King’s Landing verwoest

Daenerys ging full on haar vader achterna. Ze zat boven op haar geliefde draak en verwoestte King’s Landing volledig. Alle gebouwen, tegenstanders én onschuldige burgers moesten aan de vlammen geloven. Niemand was echt blij met haar transformatie tot Mad Queen en uiteindelijk vermoordde haar geliefde slash grote vijand voor de troon, Jon Snow, haar tijdens een “passionele” kus.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3UWJ2sS2LU

Voor veel fans kwam die Mad Queen-actie bijna volledig uit het niets. Maar nu blijkt dat die er eigenlijk wel aan te komen zat. De scenario’s van het laatste Game of Thrones-seizoen zijn ondertussen namelijk in te kijken in de Writers Guild Foundation-bibliotheek in Los Angeles.

Uit die scenario’s blijkt dat heel wat scènes het niet op het scherm hebben gemaakt. En verschillende van die scènes maken het nét iets logischer dat Daenerys plots helemaal haar vader wordt. Deze twee scènes uit de vierde aflevering, bijvoorbeeld:

Missandei en Grey Worm

In het scenario is de love story tussen legeraanvoerder Grey Worm en Dany’s rechterhand Missandei veel duidelijker aanwezig dan fans te zien kregen. Dat zou het veel logischer maken dat Daenerys zich geïsoleerd voelt. Zeker nadat iedereen samen viert dat Winterfell de aanval van de undead overleefd heeft.

Discussie met Jon

https://www.youtube.com/watch?v=r-OFmv2oOaI

Diezelfde aflevering zou volgens het scenario een discussie tussen Daenerys en Jon bevatten. Daarin hebben ze het over hun rivaliteit als het over de IJzeren Troon gaat en hun incestueuze relatie (zij is zijn tante). Zowel in het script als in de effectieve aflevering kussen ze. Maar er werd een belangrijk detail weggelaten. Daenerys moest namelijk uitspreken hoe Jon zich eigenlijk over hun relatie voelt: “it disgusts you“.

Oké, die informatie maakt ons nu ook niet per se enthousiaster over het einde van Game of Thrones. Maar ze zorgt er wel voor dat we de transformatie van Daenerys tot Mad Queen iéts beter begrijpen.

Meer
Lees meer...