George R.R. Martin over ‘Game of Thrones’: “Ik had bijna niets meer te maken met de laatste seizoenen”

Hoewel George R.R. Martin de auteur is van de boekenreeks A Song of Ice and Fire, waarop Game of Thrones gebaseerd is, had hij weinig te maken met de laatste seizoenen van de HBO-reeks. In een nieuw interview vertelt hij nu dat hij totaal niet meer mee was en dat de boekenreeks dus een ander einde zal krijgen dan de televisieserie.

Zonder auteur George R.R. Martin was er geen Game of Thrones geweest. Maar bij de laatste seizoenen van de reeks was de invloed van de auteur heel wat kleiner dan in het begin. Zo vertelt hij nu aan The New York Times dat hij amper nog iets te maken had met de laatste twee seizoenen.

“Totaal niet meer mee”

Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones verscheen in 2019. Op dat moment was de serie de boekenreeks van George R.R. Martin voorbijgestoken en moesten showrunners David Benioff en D.B. Weiss hun eigen verhaal schrijven. Daarbij had Martin steeds minder inspraak. “Bij het vijfde en zesde seizoen en zeker bij het zevende en achtste was ik totaal niet meer mee”, vertelt de auteur. Een reden daarvoor kon Martin niet echt geven. “Daarvoor moet je bij David Benioff en D.B. Weiss zijn”, klonk het.

Op dit moment werkt Martin nog druk aan The Winds of Winter, dat het voorlaatste boek zal worden in de A Song of Ice and Fire-saga. Recent liet de auteur daarover nog weten dat “sommige dingen hetzelfde zullen zijn als in de HBO-reeks”, maar dat er ook heel wat verschillen zullen zijn. Hoe drastisch het boek zal afwijken van de serie, liet hij nog niet weten.

House of the Dragon

Op 21 augustus gaat House of the Dragon in première. Dat is de eerste spin-off van Game of Thrones en vormt een prequel van de populaire HBO-reeks. House of the Dragon gaat dieper in op de Targaryens en de burgeroorlog die de naam Dance of the Dragons kreeg.

House of the Dragon is gebaseerd op het boek Fire & Blood van George R.R. Martin, dat in 2018 verscheen. De auteur kreeg dan ook de titel van cocreator voor de reeks. Casey Bloys, de chief content officer van HBO, vertelde daarover: “George is voor ons een heel waardevolle bron geweest tijdens het maken van de reeks. Hij is letterlijk de bedenker van deze wereld. Hij is de historicus, de maker en de beschermer van deze wereld. We zouden geen reeks kunnen maken waar hij niet in gelooft of waar hij niet achter staat.”

Meer
Lees meer...