Gezichtsherkenning van bijna 2 op 5 smartphones makkelijk te omzeilen

De gezichtsherkenningfunctie, waarmee je je smartphone kan ontgrendelen door gewoon je gezicht ervoor te houden, blijkt niet zo veilig te zijn als je zou denken. De Nederlandse Consumentenbond testte het uit en ondervond dat bijna twee op vijf smartphones ontgrendeld kunnen worden met een foto. 

De laatste jaren is een vingerafdruk al niet makkelijk genoeg meer, steeds meer smartphones hebben nu gezichtsherkenning om ze te ontgrendelen (en misschien ontgrendelen we binnenkort onze telefoon door ernaar te zwaaien). Net zoals de vingerafdruk of zelfs een irisscan, zou de gezichtsherkenning veiliger moeten zijn dan een gewone pincode. Zulke biometrische beveiligingen zijn, naast het feit dat je ze niet kan ‘vergeten’ zoals een paswoord, uniek voor iedere persoon en zouden dus zowel enorm veilig als heel makkelijk moeten zijn. Maar als de techniek niet naar behoren werkt, kan het een vals gevoel van veiligheid geven. En dat blijkt vaker voor te vallen dan je zou denken.

40 procent blijkt onveilig

De Nederlandse Consumentenbond test al een tijdje de gezichtsherkenning bij smartphones en ondervond nu dat nagenoeg 40 procent van de geteste smartphones ontgrendeld kunnen worden met een foto. De gezichtsherkenning van 42 van de 110 smartphonemodellen die de organisatie onderzocht, bleek niet naar behoren te werken.

Het gaat over smartphones van grote merken zoals Samsung (Galaxy A7 en A8), Huawei (P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (3.1 en 7.1) en Sony (Experia XZ2 en XZ2 Compact).

Maar niet alle modellen vallen door de mand. De Galaxy S9 en S9+ van Samsung of de Mate 20 en Mate 20 Pro van Huawei, bijvoorbeeld, konden niet ontgrendeld worden met een foto. Alle geteste iPhones, de XR, XS en XS Max, bleken veilig voor de fototruc.

Hier vind je de volledige lijst met geteste toestellen en welke er niet veilig bleken.

Combinatie

Moet wel gezegd dat veel smartphones bij het instellen van de gezichtsherkenning al meegeven dat het niet de veiligste manier is om je smartphone te vergrendelen. Maar dat het met een simpele foto kan omzeild worden, zal voor velen toch als een verrassing komen. Mensen die een van de modellen op die lijst hebben, kiezen dus best voor een andere vergrendelmethode of voor een combinatie.

Meer
Lees meer...