Gitaar Kurt Cobain (Nirvana) uit iconische ‘Smells Like Teen Spirit’-clip verkocht voor recordbedrag 4,5 miljoen dollar

Een blauwe Fender Mustang gitaar die ooit bespeeld is door Nirvana-frontman Kurt Cobain is verkocht voor 4,5 miljoen dollar (4,2 miljoen euro). Dat is het tweede hoogste bedrag ooit betaald voor een gitaar en het hoogste voor een elektrische gitaar. De blauwe Fender is vooral iconisch omdat ze te zien in de clip van Smells Like Teen Spirit.

Veilinghuizen doen tegenwoordig gouden zaken. Zo ging een voetbaltruitje van Diego Maradona recent nog onder de hamer voor 7,14 miljoen pond (8,46 miljoen euro). Ook op andere verzamelitems, zoals Pokémonkaarten, worden recordbedragen geboden.

Smells Like Teen Spirit

Dat blijkt niet anders te zijn bij legendarische gitaren. Afgelopen weekend ging een 1969 Competition Lake Placid Blue Mustang van Kurt Cobain onder de hamer. Op de elektrische gitaar van de overleden Nirvana-frontman kon geboden worden in het Hard Rock Café in New York of telefonisch of via de website van veilinghuis Julien’s Auctions. De Fender Mustang is niet alleen bekend van de clip van Smells Like Teen Spirit, maar was volgens kenners algemeen een van de favoriete gitaren van Kurt Cobain.

Het startbedrag was 150.000 dollar (140.000 euro) en de verwachting was dat de gitaar zo’n 600.000 dollar (562.000 euro) kon opbrengen. Niet veel later werd de veiling echter afgesloten met een winnend bod van maar liefst 4,5 miljoen dollar (4,2 miljoen euro). Daarmee is het de duurste elektrische gitaar ooit. Enkel de akoestische 1959 Martin D-18E die Kurt Cobain bespeelde tijdens het legendarische Nirvana’s MTV Unplugged bracht ooit meer op op een veiling. Daar werd twee jaar geleden namelijk 6 miljoen dollar (5,6 miljoen euro) voor betaald.

Jim Irsay

De nieuwe eigenaar van de zopas geveilde Fender is Amerikaanse miljardair Jim Irsay, eigenaar van het NFL-team Indianapolis Colts. Naast American Football houdt Irsay zich vooral bezig met het verzamelen van zeldzame memorabilia voor zijn ‘The Jim Irsay Collection‘. Die bestaat deels uit sportitem, maar bevat vooral een indrukwekkende collectie gitaren. Zo bezit de Irsay onder andere gitaren van Elvis Presley, George Harrison, John Lennon, Paul McCartney, Prince, Bob Dylan en David Gilmour (Pink Floyd).

Goed doel

De 1969 Competition Lake Placid Blue Mustang die afgelopen weekend geveild is, werd verkocht door de nabestaanden van Kurt Cobain. Zij schenken een deel van de opbrengst naar het goede doel Kicking The Stigma. Dat is een organisatie van de familie Irsay die ijvert voor meer aandacht rond mentale gezondheid. Die problemen zijn miljardair Jim Irsay niet vreemd, want rond 2014 kampte hij zelf enige tijd met een zware drugsverslaving.

Kijk hier naar Kurt Cobain (Nirvana) met de blauwe Fender Mustang gitaar:

Meer
Lees meer...