Grammy’s gebruiken BTS enkel voor kijkcijfers, maar respecteren hen niet als artiesten

BTS had voor de eerste keer in hun carrière van ondertussen bijna acht jaar een Grammy-nominatie te pakken. Daarnaast kreeg de groep ook voor de eerste keer de kans om alleen op te treden tijdens de show. Toch zijn veel fans van BTS teleurgesteld in de Grammy’s. En daar hebben ze alle reden toe.

De Koreaanse boysband BTS heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze dolgraag een Grammy zouden winnen. De groep slaagde er de afgelopen jaren in om K-pop in het westen een plaats te geven op de radio en in de hitlijsten, maar de erkenning in de vorm van een Grammy bleef uit. De zeven leden van BTS konden hun enthousiasme dan ook niet verstoppen toen ze hoorden dat ze genomineerd waren voor hun eerste Grammy, maar die nominatie heeft nu een bittere nasmaak.

Erkenning?

De nominatie van BTS was een groot moment voor de groep, maar ook voor K-pop als genre. Nooit eerder slaagde een K-popgroep er namelijk in om een Grammy-nominatie in de wacht te slepen. Maar of die oprecht was? Daar hebben veel fans van BTS nu hun vragen bij.

In de eerste plaats waren er al vragen over de categorie waarin BTS genomineerd was. Het ging over de categorie Best Duo/Group Pop Performance. In die categorie was BTS genomineerd met de monsterhit Dynamite. Maar eigenlijk verdiende BTS een nominatie in de belangrijkere categorie Album of the Year. Het album ‘Map of the Soul: 7’ was in 2020 het best verkochte album wereldwijd. Dat leverde de groep de eerste plaats op in de officiële IFPI-ranking. Ook de tweede plaats op die ranking was voor BTS met hun album ‘BE’, dat pas in november verscheen en dus in iets meer dan één maand tijd meer verkocht dan alle andere albums (behalve hun eigen eerdere album) ter wereld. Tot slot haalde ook het Japanse album ‘Map of the Soul: 7 – The Journey’ de top 10 op de achtste plaats.

Geen enkel van die albums werd erkend door de Recording Academy en BTS kreeg dus wel hun eerste Grammy-nominatie ooit, maar in een minder belangrijke categorie dan degene waar ze eigenlijk recht op hadden.

Pre-show

BTS was dus genomineerd in de categorie Best Duo/Group Pop Performance, die award werd dit jaar uitgereikt in de pre-show van de Grammy’s. Die show vond enkele uren voor de echte show plaats en was volledig online te bekijken.

De award in de categorie ging uiteindelijk naar Lady Gaga en Ariana Grande die allebei de show niet volgden, waardoor de award door de host in ontvangst werd genomen. BTS daarentegen keek wel live mee, terwijl het op dat moment in Zuid-Korea 5 uur ’s nachts was. Veel fans van BTS volgden ook mee met de livestream van de pre-show. Dat werd pijnlijk duidelijk vlak nadat de award in de categorie van BTS uitgereikt was. Toen zag de Grammy’s het aantal kijkers terugvallen van 1,2 miljoen naar zo’n 400.000. En die kijkcijferboost is de Grammy’s natuurlijk niet ontgaan.

Up next

BTS was de enige artiest die niet aanwezig kon zijn in de Verenigde Staten. De groep stuurde daarom een optreden door dat in Zuid-Korea opgenomen was. Voor dat optreden bouwde BTS de set van de Grammy’s na en huurden ze ook het dakterras van een flatgebouw af. Het was een indrukwekkend optreden dat vooral heel lang op zich liet wachten.

Doordat het optreden van BTS reeds opgenomen was konden de makers van de Grammy’s het inplannen waar ze maar wilden. En daarbij keken ze vooral naar de kijkcijfers. Veel fans van BTS van over de hele wereld keken naar de show om het optreden van BTS live te kunnen meepikken. Al van bijna in het begin van de show werd de groep aangekondigd als “Up next” voor bijna elke reclameonderbreking (en dat waren er veel). Toch duurde het uiteindelijk 3,5 uur en tot het einde van de show voor het optreden uitgezonden werd. De laatste optredens van de Grammy’s zijn doorgaans die van de artiesten die genomineerd zijn in de grote categorieën die ook op het einde van de show uitgereikt worden. Maar BTS was niet eens genomineerd voor een award in de show en hun optreden werd alsnog opgespaard tot het einde van de show.

Kijkcijfers

Je meest geanticipeerde concert opsparen tot het einde van de show is natuurlijk niet vreemd en het is een slimme manier om veel kijkers vast te houden tijdens de volledige show. Maar de manier waarop schiet bij veel fans in het verkeerde keelgat. Het feit dat de show met de regelmaat van het reclameblok bleef aankondigen dat BTS “het volgende optreden” zou zijn, terwijl het pas uren later plaatsvond, toonde aan dat het hen vooral om de kijkcijfers te doen was.

De Grammy’s moesten het dit jaar met fors minder kijkers doen dan gewoonlijk. Zo keken er in 2019 en 2020 nog respectievelijk 19,9 miljoen en 18,7 miljoen mensen live naar de show. Maar dit jaar moest de show afkloppen op 8,8 miljoen kijkers. Het feit dat het door de coronapandemie om een aangepaste show ging, zal daar zeker een rol in spelen. Maar ook de fans van BTS, de ARMY, beslisten al voor de show uitgezonden werd, dat het hun kijkcijfers niet waard was. Daarom keken de fans massaal illegaal naar het evenement, waardoor het plan van de productie om het optreden van BTS herhaaldelijk te teasen en op te sparen tot het einde, niet het gehoopte effect had. Fun fact: de livestream van 17 minuten die BTS na de Grammy’s hield op het streamingsplatform VLive had 7,8 miljoen kijkers.

De kritiek op de Grammy’s is dit jaar luider dan ooit. Want niet enkel de fans BTS, maar ook grote artiesten als The Weeknd, Nicki Minaj en Zayn spraken zich al uit tegen de Recording Academy. Daarbij verwezen ze vooral naar het gebrek aan transparantie tijdens het stemproces en de manier waarop het meestal de artiesten uit etnische minderheidsgroepen zijn die het onderspit delven. Er zal dus duidelijk meer nodig zijn om het imago van de awardshow te redden dan de populariteit van een Zuid-Koreaanse boysband uit te melken.

Lees ook:

Meer
Lees meer...