Groezrock 2019 komt eraan, programmator Hans Maes geeft ons enkele tips mee

Groezrock 2019 komt eraan, programmator Hans Maes geeft ons enkele tips mee

De eerste zonnestralen hebben we al achter de kiezen, nu het eerste festival. Traditioneel trapt Groezrock het festivalseizoen af en dat gebeurt dit jaar op 25 en 26 april. Die affiche bestaat dit jaar voor het merendeel uit bands die nooit eerder geprogrammeerd stonden en daarbij zijn er ook veel Belgen. We vroegen programmator Hans Maes waar hij zelf heel erg naar uitkijkt.

Jawbreaker

Hans Maes: We zijn zeer trots op het feit dat we JAWBREAKER hebben kunnen strikken. Toch wel een van de meest invloedrijke bands als we het hebben over 90’s emo. In 2017 werden ze aangekondigd als dé grote headliner voor het Amerikaanse festival Riot Fest en daar gaven ze echt een absoluut geweldige show. 21 jaar duurde het voor ze terug samen op het podium stonden, we kijken hier dus zeker naar uit!

Om even hun invloed aan te tonen: topacts zoals Fall Out Boy en My Chemical Romance noemen Jawbreaker als een van hun invloeden.

Vernieuwing op de affiche

Hans Maes: Andere bands waar ik zelf ook zeker naar uitkijk zijn onder andere Counterparts, Candy, Jesus Piece, King Nine, Sharptooth, Employed To Serve, … En dat zijn er maar enkelen. Qua hardcore-isch bands moet je niet altijd dezelfde terugkerende bands programmeren.

We maken er een punt van van onze affiche regelmatig te vernieuwen. Niet dat er iets mis is met bijvoorbeeld Walls Of Jericho, Sick Of It All of Terror: ze staan altijd garant voor een ijzersterke live show. Maar soms moet je ook eens durven te vernieuwen en jongere bands ook een kans geven en het publiek de kans geven om kennis te maken met nieuwe bands, bands die binnen een jaar of twee in het clubcircuit zalen gaan laten vollopen.

57 van de 90 bands die dit jaar op onze affiche staan stonden nooit eerder op Groezrock, ook daar zijn we wel trots op. En er stonden trouwens ook nooit eerder zoveel bands op Groezrock met vrouwen op zang of in de band.

Na Billy Talent & Sum 41: Bowling For Soup

Hans Maes: In navolging van populaire pop-punkbands zoals een Billy Talent of Sum 41 zijn we dit jaar heel blij dat we Bowling For Soup hebben kunnen strikken. Nog nooit gehad en zeer gekend van hun populaire radiohitjes zoals Stacy’s Mom, 1985 of High School Never Ends. Party gegarandeerd en nostalgie alom.

Ook kijk ik zeker uit naar bands zoals Slow Crush, Haester, Brutus, Citizen & Press Club. Die laatste is nog een vrij jonge band. Groezrock deelt die dit jaar met veel grotere festivals als Reading/Leeds en Primavera en daar zijn we wel trots op.

Nooit meer Belgen

Hans Maes: Tot slot: er staan meer Belgische bands dan ooit op Groezrock. Wat alleen maar wilt zeggen dat er in België veel kwaliteit zit en aan het opkomen is. En dat is geen gemakkelijkheidsoplossing, want kwaliteit staat altijd voorop. For I Am doet momenteel een tournee in Japan. En Amenra, die zijn headliner in het Verenigd Koninkrijk op een festival als Desertfest.

Eigenlijk kan ik over elke band wel iets leuks vertellen en vergeet ik een pak leuke namen die zeker de moeite waard zijn om te zien: nieuwe en jonge groepen, maar ook oudere gekende zaken. Ik ben er trots op dat we weer een heel gevarieerde affiche hebben weten samen te stellen. Nog twee weken en dan is het weer zover: wij kunnen amper nog wachten!

Groezrock gaat dit jaar door op vrijdag 26 en zaterdag 27 april in Meerhout. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Gesponsorde artikelen