Left Right
scrollTop top

Hafþór Björnsson, The Mountain in ‘Game of Thrones’ en voormalig Sterkste Man ter Wereld, verloor 55 kg en plant carrièreswitch


Hafthor Bjornsson Mountain Game of Thrones
© Hafthor Bjornsson in 2019 toen hij heel wat zwaarder stond – Bron: John Angelillo/UPI/Shutterstock/Isopix

Met een lengte van 2,06 meter en een gewicht van meer dan 200 kilogram was Hafþór (of Hafthor) Júlíus Björnsson de ideale man om de rol van Gregor ‘The Mountain’ Clegane te spelen in Game of Thrones. Naast zijn acteercarrière maakte Björnsson voornamelijk naam als professionele strongman. Het hoogtepunt op dat vlak was zijn wereldtitel in 2018. Maar nu wil de IJslandse reus zich toeleggen op boksen en daar hoort een strikt dieet bij.

Mede door zijn lengte begon Hafthor Björnsson zijn sportcarrière als veelbelovende basketballer. Even speelde hij in zijn thuisland zelfs op het hoogste niveau, maar een aanslepende enkelblessure dwong hem uiteindelijk op zijn 20ste al te stoppen met basketten.

World’s Strongest Man

Nog geen jaar later begon Hafthor te trainen als strongman, een loodzware sportdiscipline die in IJsland een ware cultstatus geniet. Twee jaar later won de IJslander al wedstrijden op hoog niveau en nog een jaar later mocht hij naar het wereldkampioenschap, waar hij knap zesde werd.

Vanaf dan had Hafthor Björnsson zijn zinnen gezet op de prestigieuze titel van World’s Strongest Man. De komende zes jaar zou hij met drie keer zilver en drie keer brons echter telkens naast de prijs grijpen. Pas in 2018 vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Titelverdediger Eddie Hall kon er niet bij zijn, viervoudig winnaar Žydrūnas Savickas liep tijdens de wedstrijd een blessure op en een andere viervoudige winnaar Brian Shaw moest tevreden zijn met brons door een verstoorde voorbereiding.

The Heaviest Boxing Match in History

Het is vooral de Brit Eddie Hall die nadien enkele snedige opmerkingen maakte over de ‘gelukkige’ zege van Björnsson. Die uitspraken zorgden meteen voor een rivaliteit tussen beiden die erop uitdraaide dat ze elkaar uitdaagden voor een bokswedstrijd. Aangezien Eddie Hall tijdens zijn carrière als strongman ook vlot 200 kilogram woog, werd die kamp al snel “The Heaviest Boxing Match in History” gedoopt.

Normaal hadden beide rivalen al in 2021 in de ring moeten stappen, maar een blessure van Hall zorgde ervoor dat de wedstrijd uitgesteld is naar maart of april 2020. Ondertussen zijn zowel Hafthor Björnsson als Eddie Hall zwaar blijven trainen voor hun onderlinge confrontatie.

Dat resulteerde niet alleen in bokslessen, maar ook in een aanpassing van hun dieet. Zo schakelde The Mountain over van acht maaltijden per dag (waarvoor hij vaak ’s nachts opstond) op vijf maaltijden, waarbij de focus vooral op proteïnen ligt. Bovendien verminderde de IJslander zijn porties ook grondig. Het resulteerde in een gewichtsverlies van al 55 kilogram op anderhalf jaar. Op 18 september stapt Hafthor Björnsson ter voorbereiding alvast al eens in de ring tegen Devon Larratt, een professionele armworstelaar.

Eddie Hall

Ook Eddie Hall veranderde zijn voedingspatroon grondig. Tijdens zijn carrière als strongman at de Brit zo’n 12.000 calorieën per dag, nu is dat ‘amper’ de helft. Zo wist Hall al meer dan 40 kilogram te verliezen en voelt hij zich naar eigen zeggen klaar om zijn 17 centimeter grotere rivaal te bekampen binnen iets meer dan een half jaar.

Zo ziet Hafþór ‘The Mountain’ Björnsson er op dit moment uit


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…