Left Right
scrollTop top

Handdruk-emoji vanaf volgend jaar beschikbaar in 25 huidtinten


Handdruk-emoji huidtintent
© Google

Emoji’s worden volgend jaar weer net dat tikkeltje inclusiever. Vanaf dan krijgt de handdruk-emoji namelijk maar liefst 25 combinaties van verschillende huidskleuren. De plannen voor die wijziging zijn al twee jaar oud, maar technische moeilijkheden en het coronavirus zorgden voor vertraging.

Emoji’s lijken eenvoudige icoontjes, maar achter het principe zit een hele organisatie. Telkens als er iets veranderd wordt of er nieuwe emoji’s worden ingevoerd, moet dat gebeuren door de organisatie Unicode Consortium. Zij lanceren om de zoveel tijd een geüpdatete lijst die door alle websites, techbedrijven en applicaties kan geïmplementeerd worden. Op die manier krijgt iemand op een iPhone ongeveer hetzelfde te zien als op een Samsung en kan je eenvoudig een emoji kopiëren van bijvoorbeeld WhatsApp naar Messenger.

Huidskleuren

Eén van de grootste wijzigingen die Unicode Consortium de laatste jaren lanceerde, dateert uit 2015. Toen besloten ze om emoji’s niet langer enkel geel te laten zijn, maar kregen de meesten vijf verschillende huidskleuren.

Bij die wijziging was er echter één uitzonder. De handdruk-emoji bleef simpelweg geel. Het probleem is dat het op dat moment technisch enkel mogelijk was om beide handen tegelijk een ander kleur te geven, iets wat uiteraard niet heel realistisch is. Onder druk van onder andere Google is nu na jaren eindelijk toch een oplossing in de maak.

Emoji 14.0

Bij de volgende update van het Unicode Consortium – Emoji 14.0 – zal de handdruk beschikbaar zijn in maar liefst 25 verschillende combinaties. In principe moest die versie al uitkomen in 2021, maar de coronapandemie is dat uitgesteld tot 2022. Wanneer we de nieuwe emoji’s echt zullen kunnen gebruiken, is nog niet geweten. Na het lanceren van Emoji 14.0 moeten alle merken en bedrijven die namelijk nog implementeren.

Lees ook: Nieuwe emoji’s komen dit jaar nog naar iOS: Ninja, boemerang en het ‘Italiaanse handje’


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…