HBO luistert naar Oekraïense kritiek en ontslaat pro-Poetin acteur Miloš Biković van ‘The White Lotus’

Recent kwam er kritiek vanuit Oekraïne over de casting van acteur Miloš Biković voor het derde seizoen van The White Lotus. De acteur is van Servische origine, maar sprak al meermaals z’n liefde uit voor Rusland en Vladimir Poetin. Daarom deelde het ministerie voor Buitenlandse Zaken van Oekraïne een oproep aan HBO om de acteur te ontslaan. En daar heeft het nu gehoor aan gegeven.

Later deze maand maand zullen de opnames voor het derde seizoen van The White Lotus van start gaan in Thailand. We kennen al heel wat namen voor dat seizoen waaronder Aimee Lou Wood (Sex Education), Patrick Schwarzenegger (Gen V), Walton Goggins (Fallout), Sarah Catherine Hook (American Crime Story), Sam Nivola (Maestro), Natasha Rothwell (The White Lotus), Jason Isaacs (Lucius Malfoy in Harry Potter), Leslie Bibb (Iron Man), Parker Posey (Scream 3), Michelle Monaghan (True Detective) en Dom Hetrakul (Bangkok Dangerous). Maar de naam Miloš Biković schoot in een verkeerd keelgat in Oekraïne.

Miloš Biković

Miloš Biković is een Servische acteur die je kan kennen voor zijn rol in de Russische film The Challenge, de eerste film die opgenomen werd in de ruimte, in het International Space Station (ISS). Hij werd onlangs aangekondigd als een van de acteurs voor het derde seizoen van The White Lotus, maar in Oekraïne waren ze daar allesbehalve blij mee.

Met het account van het ministerie voor Buitenlandse Zaken uitte Oekraïne kritiek op de casting van Miloš Biković. “Miloš Biković, een Servische acteur die Rusland heeft gesteund sinds de start van de invasie, zal te zien zijn in het derde seizoen van The White Lotus van HBO.” Vervolgens richtte het zich tot HBO: “Vinden jullie het oké om samen te werken met een persoon die genocide steunt en het internationale recht schendt?”

In het verleden heeft Miloš Biković inderdaad al meermaals z’n sympathie voor Rusland en Vladimir Poetin gedeeld. Zo deelde hij bij het begin van de invasie van Oekraïne de resultaten van een poll op het toenmalige Twitter. Uit die poll bleek dat er meer vertrouwen was in Vladimir Poetin dan in Volodymyr Zelensky. Daarnaast was Biković ook al in verschillende Russische films te zien, waarvoor hij scènes opnam op het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim. In 2018 kreeg Biković de Pushkin medaille, een prijs voor mensen die veel betekenen voor de Russische cultuur, rechtstreeks van Vladimir Poetin. In 2021 verwierf Biković ook de Russische nationaliteit.

Exit Miloš Biković

Nu heeft HBO laten weten dat het op zoek zal gaan naar een nieuwe acteur voor de rol die normaal gespeeld zou worden door Miloš Biković. De acteur was daar zelf niet blij mee. Hij reageerde al met een statement dat het gaat om “de triomf van absurditeit en de nederlaag van de kunst”. Daarbij spreekt hij ook van een haatcampagne die een “verontrustend precedent kan stellen dat de essentie van artistieke vrijheid in de schaduw stelt”.

Daarnaast laat Biković ook weten dat hij geen oorlogen steunt omdat hij ook zelf opgroeide in een land dat getekend werd door oorlog. “Ik zou dit niemand toewensen”, klinkt het.

Meer
Lees meer...