Bijna de helft van de Britse jongeren tussen 16 en 21 jaar zou liever zijn opgegroeid zonder internet. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd aangehaald door The Guardian. De mentale impact van sociale media en het constant online zijn, laat diepe sporen na bij een jonge generatie die opgroeide met smartphones in de hand.
Volgens het onderzoek voelt 69 procent van de jongeren zich slechter nadat ze sociale media gebruiken. Platformen zoals Instagram en TikTok worden vaak in verband gebracht met negatieve zelfbeelden, stress en verslaving. “Scrollen lijkt ontspannend, maar laat me meestal met een slechter gevoel achter”, getuigt een deelnemer aan de studie.
Daarbovenop geeft 46 procent van de bevraagden aan dat ze liever zonder internet waren opgegroeid. Het wijst op een groeiend verlangen naar een eenvoudiger, minder digitaal leven.
Digitale avondklok als mogelijke oplossing
Opvallend: de helft van de jongeren staat achter het idee van een digitale avondklok na 22.00 uur, een maatregel die het gebruik van sociale media of het internet ’s avonds zou beperken. Experts zien daarin een stap in de juiste richting, al benadrukken ze dat zo’n maatregel slechts een deel van het probleem aanpakt.
“Een avondklok kan helpen om jongeren beter te laten slapen of even te ontkoppelen van online druk,” zegt een gedragsdeskundige. “Maar er is ook nood aan bredere educatie rond gezond internetgebruik.”
Verslavend en stiekem gedrag
Het onderzoek legt ook zorgwekkende patronen bloot in het online gedrag van jongeren. Zo spendeert één op de vier dagelijks meer dan vier uur op sociale media. Bovendien geeft 42 procent toe hun ouders te hebben misleid over hun online activiteiten, bijvoorbeeld door een valse leeftijd op te geven of geheime accounts aan te maken.