‘Het Huis’: Alexander De Croo vertelt over zijn leven voor, tijdens én na zijn politieke carrière

Alexander De Croo is de laatste gast van dit seizoen van Het Huis. Eric Goens moet hem letterlijk tijdens zijn werk komen oppikken en zijn telefoon confisqueren, maar daarna bloeit de premier wel open. Zo laat ook hij 24 uur in zijn ziel kijken.

Na Hugo SigalMathias VergelsWilliam Boeva, Stephanie Planckaert, Herman Brusselmans en Riadh Bahri is het aan Alexander De Croo om 24 uur lang op bezoek te gaan bij Eric Goens in Het Huis. Dat bezoek begint met een blik op de stamboom van de familie De Croo. Dat geslecht leverde namelijk al in 1880 betovergrootoom Jean-Baptist De Croo een eerste keer de burgemeester van Brakel. Later volgden ook nog betovergrootvader Constantinus en vader Herman.

“Maar ik heb een gewone jeugd gehad, ook al begreep ik op jonge leeftijd dat de schijnwerpers veel meer op mij stonden. Je voelt dat als kind heel sterk. Heel veel mensen hadden een mening over mij zonder dat ze me ooit gesproken hadden. Omdat ze wisten dat ik de zoon van mijn vader was. En iedereen kende mijn vader. Af en toe kreeg ik dan de opmerking: ‘het is niet omdat je de zoon bent van, dat je dit of dat mag doen.’ Ik was daar allergisch voor. Ik wou mezelf zijn en niet enkel de zoon van mijn vader zijn. Maar ik heb een ongelooflijke jeugd gehad, heb mijn stommiteiten gedaan en heb geen reden om te klagen”, blikt Alexander De Croo terug.

Ondernemersreflex

Tot zijn dertigste wilde Alexander De Croo dan ook niets met politiek te maken hebben. Hij had naar eigen zeggen “een ondernemersreflex”, maar was wel kritisch voor wat gebeurde in ons land. “Toen zeiden mensen: ‘Als je vindt dat het beter kan, doe het dan. Je wil zogezegd niet in de politiek stappen, maar je praat over niets anders’. Waarom ben ik dus in de politiek gegaan? Omdat ik vind dat we steeds beter kunnen doen”, blikt hij terug.

“Ik kan perfect leven zonder politiek. En ik zal even gelukkig zijn als ik niet meer aan politiek doe. Ik heb 12 jaar van mijn leven iets heel anders gedaan en dat is een fundamenteel verschil ten opzichte van quasi iedereen met wie ik vandaag samenwerk”, legt Alexander De Croo uit.

Verrassingsgast

In Het Huis krijgt Alexander De Croo maar liefst drie verrassingsgasten die op bezoek komen. Wie de eerste en de derde is, weten we nog niet, maar de tweede is misschien wel de meest opvallende. Het gaat namelijk om de Deen Thomas Kjems. Die zat zeven maanden in een cel in Teheran in Iran, maar kwam dankzij een gevangenenruil terug thuis, samen met onder andere Olivier Vandecasteele. Hoewel Alexander De Croo een belangrijke rol speelde in de vrijlating van Thomas Kjems hebben de twee elkaar nog nooit eerder ontmoet.

Het Huis is maandag om 20.40 uur te zien op VRT 1.

Meer
Lees meer...