Hoe en waar boek je de goedkoopste vluchten?

De grootste hap uit je reisbudget is vaak de kost van je vliegticket. In dit artikel probeer ik wat advies te geven dat ervoor kan zorgen dat je zeker niet té veel betaalt voor de prijs van je vlucht.

Check dagelijks, boek vooral niet te vroeg

Een vlucht met de beste voorwaarden boeken doe je niet op een kwartier tijd. Wil je de goedkoopste prijzen vinden dan check je de dagen en zelfs weken vooraf best dagelijks even hoe de prijzen evolueren op verschillende websites die tickets verkopen en/of vergelijken. Boek je ticket vooral niet te vroeg op voorhand. Dat is waarschijnlijk de beste tip die ik je kan geven. Al zal te lang treuzelen ook vaak niet in je voordeel uitdraaien. De gouden regel is dat je een vlucht het best zo’n 6 a 7 weken op voorhand vastlegt. Natuurlijk kunnen er ook vroeger of later altijd bepaalde promoties of kortingen gelden die ook de moeite waard zijn.

Staar je niet blind op goedkoopste vluchten

De goedkoopste prijs voor een ticket vinden is vaak niet het enige dat belangrijk is. Ga altijd na of er extra kosten van toepassing zijn voor bijvoorbeeld het meenemen van je bagage. Je bent immers niets met een ‘goedkoop’ ticket van bijvoorbeeld 80 euro als je achteraf nog 50 euro moet spenderen aan de kost van je koffers, terwijl je bij die andere luchtvaartmaatschappij voor 99 euro je bagage wel gratis mag meenemen. Sommige maatschappijen bieden je gratis een ontbijt, lunch, diner en drankjes aan terwijl dit bij andere (meestal low-cost maatschappijen) vaak nog extra moet betaald worden.

Zoek naar de ideale vlieguren

Ga je op een drieweekse rondreis door India, neem je vijf weken de camper voor een tocht door het zuiden van Amerika of plan je een driedaagse shopping-trip naar Milaan? Iedere vakantie heeft andere behoeften en eisen. Wanneer je op zoek bent naar het goedkoopste ticket voor een korte citytrip van enkele dagen kan je toch het best een beetje meer centen neertellen voor een vlucht met de meest ‘ideale vlieguren’. Je wil immers zo veel mogelijk tijd spenderen in de stad waar je naartoe wil. Kies bij vertrek misschien het best voor een vroege vlucht en bij terugkomst voor een avondvlucht. Zorg er bij een korte vakantie ook altijd voor dat je non-stop kan vliegen, dus zonder tussenlanding. Is een tussenlanding toch noodzakelijk kies dan voor de kortst mogelijke tussenstop (met een korte lay-over), maar let er wel op dat je jezelf genoeg tijd geeft om je aansluitende vlucht te halen. Anders draait je citytrip gegarandeerd in de soep!

Kom uit je comfort zone…

Kijk ook eens naar een andere luchthaven in de buurt. Ben je het gewend om in Brussel Nationale luchthaven te vertrekken? Waarom eens niet zoeken op Luik, Antwerpen, Charleroi, Eindhoven of Düsseldorf?

Vorig jaar was de goedkoopste vlucht in mei naar New York vanuit Brussel 740 euro (retour). Vanuit Schiphol was dit slechts 480 euro. Omdat we met z’n drieën reisden was dit een gigantisch verschil van 780 euro. En daar kan je al eens een taxi naar Amsterdam voor nemen.

Waar moet ik beginnen?

Er zijn op het internet honderden sites en tools te vinden die je kunnen helpen bij het zoeken van de goedkoopste vlucht. De meest bekende is ongetwijfeld kayak. Je kan ook zijn handige iPhone en Android app downloaden. Verder kan je ook terecht op onder andere orbitz, skyscanner of vliegtickets.

Voor low-cost vergelijkingen is lowcoastairline dan weer handig. Natuurlijk kan je voor Europa ook terecht bij ryanair, vueling, easyjet en andere.

Je kan ook bij TUI fly of thomas cook enkel je vlucht boeken zonder een verblijf. Check ook zeker deze website’s. Vaak hebben ze promoties en zijn de prijzen (naar vakantiebestemmingen) goedkoper dan met de klassieke lijnvluchten.

Een handige tool om de prijzen te ontdekken is matrix ITA (je kan wel niet rechtstreeks boeken). De app voor de smartphone kan je vinden als OnTheFly.

Check ook altijd bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Zo kan je eens kijken op de website’s van brussels airlines, klm, lufthansa, air france, british airways en american airlines.

Meer
Lees meer...