Er zijn zoveel website’s die je het proberen makkelijk te maken om een hotelovernachting te boeken, maar soms zie je door het bos de bomen niet meer. In volgend artikel probeer ik je te vertellen hoe je het best te werk gaat bij het (online) zoeken naar een slaapplaats.
Niet te lang op voorhand boeken
Net zoals bij het boeken van goedkope vluchten is het ook bij het reserveren van een hotelovernachting (later in artikel) belangrijk dit niet té lang op voorhand te doen. De beste deals doe je immers vaak op slechts enkele weken voor je vertrek. De hotels laten dan hun prijzen zakken als zij zien dat de kamers niet vol geraken, iets waar men maanden op voorhand geen zicht op heeft. De beste prijs/kwaliteitsdeals kan je (meestal) vinden zo’n 12 a 20 dagen voor aankomst.
Lees ook het artikel:Hoe en waar boek je de goedkoopste vluchten?
Kies indien mogelijk geen exacte data
Ga je op citytrip en speelt de juiste dag van aankomst en vertrek niet echt uit? Dan scoor je de beste deals. Je kan dan immers kiezen voor de beste prijs terwijl je op exacte dagen minder keuze hebt.
Airbnb: reserveer bij particulieren
In 2008 werd in San Francisco in de Verenigde Staten de online marktplaats Airbnb opgericht. Het principe is eenvoudig: je reserveert een kamer, appartement of huis van een particulier (privé-accommodatie) in je stad naar keuze. Momenteel kan je in praktisch iedere stad of gemeente slaapgelegenheden vinden via de website (of de app).
Ben je tevreden met een (gratis) sofa: Couchsurfing
Couchsurfing bestaat al een tiental jaren en is inmiddels vooral bij jongeren zeer populair, al zijn er mensen van alle leeftijdscategorie terug te vinden onder de meer dan 6 miljoen leden. Bij couchsurfing zijn er twee partijen, de host en de surfer, die verplicht een profiel moeten hebben op de website. Surfers kunnen bij de hosts in de verschillende steden dan gratis overnachten op bijvoorbeeld een sofa (couch), maar vaak is dat ook een aparte kamer of een plaats voor je tent in de tuin. Op de profielen van de deelnemers kan je dan achteraf referentie’s achterlaten die voor iedereen zichtbaar zijn en niet kunnen verwijderd worden. Een alternatief is hospitality club.
Jeugdherbergen/Hostels
Meer privacy dan tijdens het Couchsurfen, maar toch ongeveer dezelfde beleving kan je terugvinden tijdens het logeren in een hostel. Vaak lig je in slaapzalen van 4, 8 of zelfs 16 personen zonder al te veel comfort. De douchen en toiletten zijn (bijna) altijd gemeenschappelijk. Je leert snel vrienden kennen waarmee je samen de stad kan verkennen.
Prijzen opzoeken van hostels kan je gemakkelijk met hostelbookers, hotels, hostelworld, gomio of hostelz
Hotels
Vandaag de dag is het klassieke hotel nog steeds de bekendste overnachtingsmethode bij reizigers. Wil je de gemakkelijkste oplossing, dan ga je in je dorp langs het reisbureau waar je trip tot in de puntjes kan geregeld worden. Kies je echter voor de voordeligste manier om een hotelkamer te boeken dan surf je best langs de verschillende website’s op het internet. Tijdrovend, maar bijna altijd financieel in je voordeel.
Je kan het best de verschillende prijzen naast elkaar vergelijken met een ‘prijsvergelijkingswebsite’ zoals trivago, kayak, expedia, hotelclub, hotelscombined, ebookers, orbitz, travelocity. Nadat je de prijzen hebt vergeleken met elkaar kan je dan effectief boeken met site’s zoals onder andere booking.com, hotels4u, hotels.com.
Kijk ook steeds op de website van het hotel naar bepaalde promoties en goedkopere prijzen, vaak kan je rechtstreeks bij het hotel voordeliger boeken.
Je kan ook op hotels gaan bieden bij onder andere priceline, hotwire of vakantieveilingen. Je kan vaak mooie deals sluiten, maar deze werkwijze is tijdrovend en je hebt een gezonde portie geduld nodig.
Via Hotels Tonight kan je goedkope hotels en deals vinden de dag van aankomst. Hier kan je dus enkel zeer last-minute reserveren. Hotels Tonight heeft een handige smartphone app.