Hoeveel drankpralines mag je eigenlijk eten voor je niet meer met de auto mag rijden?

Hoeveel drankpralines mag je eigenlijk eten voor je niet meer met de auto mag rijden?

De feestdagen komen eraan en dan wordt er al eens een glaasje gedronken. Op zo’n moment laat je natuurlijk best de auto staan en kies je voor een taxi of een bereidwillige BOB. Maar hoe zit dat eigenlijk met drankpralines … kan je daar positief van blazen? En hoeveel moet je er daarvoor eten?

Een glaasje bij de aperitief, een wijntje tijdens het eten en nog iets bij de koffie … je hebt al snel te veel gedronken op het kerst- of nieuwjaarsfeestje. Maar zelfs als je het een hele avond braaf bij water en frisdrank houdt, snoep je misschien op het einde van een drankpraline. Mag je daarna nog met de auto rijden?

Positief na twee likeurpralines

Diezelfde vraag stelde de wetenschapper Wayne Jones zich al in 1999 en dus besloot hij om het te onderzoeken. De eerste resultaten waren heel verrassend want al na twee likeurpralines bliezen de drie proefpersonen positief.

De verklaring bleek heel simpel. “De hoge scores worden veroorzaakt door de alcohol die nog aanwezig is in de mond en het bovenste deel van de luchtwegen”, legde Jones uit. Een kwartiertje wachten, iets wat je altijd mag vragen aan de politie, was voldoende.

iStock

Afhankelijk van gewicht, geslacht en soort praline

Hoeveel pralines moet je dan wel eten om te veel alcohol in je bloed te hebben om nog met de auto te kunnen rijden? Om dat te weten moet je eerst kijken hoeveel alcohol er precies in een likeurpraline zit, en dat durft weleens te verschillen. Je kan goedkope pralines vinden met amper 0,2 gram alcohol in, maar een praline van bijvoorbeeld Leonidas (0,5 gram) of Mon Chéri (0,67 gram) is direct een stuk straffer.

Nu kunnen we met de formule van Widmark berekenen hoeveel pralines we mogen eten. Die formule is A = C x p x r (A = hoeveelheid alcohol in gram; C = hoeveelheid promille je in je bloed hebt, in België dus maximum 0,5; p = lichaamsgewicht in kilogram; r = hier neem je voor mannen 0,68 en voor vrouwen 0,60).

Geen zorgen maken

Een volwassen man van 85 kilogram mag dus maar liefst 43 Mon Chéri’s eten en ook een slanke vrouw van 60 kilogram zal pas positief blazen vanaf 27 zware likeurpralines. Dat aantal is in de praktijk zelfs nog hoger omdat je de pralines nooit allemaal gelijktijdig kan opeten en je dus ook alcohol afbreekt.

We moeten ons tijdens de feestdagen duidelijk geen zorgen maken en wie er zin in heeft, mag zich volledig laten gaan aan de drankpralines. Zelfs in landen waar de alcohollimiet op 0,2 promille ligt (i.t.t. de 0,5 promille in België) zullen Mon Chéri’s niet zorgen voor een positieve alcoholtest.

Gesponsorde artikelen